• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Ankara-Washington İş Birliği

Ankara-Washington İş Birliği

Savunma Bakanlığının siyasi işlerden sorumlu müsteşarı Christine Wormuth`un eşlik ettiği Amerikalı eski General John Allen salı ve çarşamba günü Türkiye`nin başkentinde askerî yetkililer ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun

 

AFP

Üst düzey Amerikalı yetkililerin Ankara ziyaretinin ardından bir Türk diplomatik kaynak Türkiye ve ABD`nin DAİŞ grubuna karşı mücadele etmek için iş birliğini güçlendirme sözü verdiğini bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, 'DAİŞ`e karşı mücadeleyi güçlendirmenin yollarını görüştük (...) taraflar bu konuda işbirliği ve eş güdümü güçlendirmek için fikir alışverişinde bulundu.' açıklamasında bulundu.

Amerikan Büyükelçiliğinden bir yetkili ise görüşmeleri 'yapıcı' olarak niteleyerek, bu görüşmeler 'DAİŞ`i ortadan kaldırmaya yönelik geniş kapsamlı bir koalisyon çerçevesinde ortak çabalarımızla ilgiliydi.' açıklamasında bulundu.

Savunma Bakanlığının siyasi işlerden sorumlu müsteşarı Christine Wormuth`un eşlik ettiği Amerikalı eski General John Allen salı ve çarşamba günü Türkiye`nin başkentinde askerî yetkililer ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüştü.

Amerikalılar görüşmeler vesilesiyle Türk muhataplarından bir kez daha Suriye`deki cihatçı mevzileri vurmak için (Türkiye`nin güneyindeki) İncirlik üssünü kullanma hakkı talep ettiler.

Türkiye DAİŞ karşıtı koalisyona üye ancak şimdiye kadar herhangi bir askerî eyleme katılmayı reddetti.

Ankara`daki İslami-muhafazakâr hükûmet, koalisyon güçlerinin operasyonlarından anında haberdar edilmeyi ve sınırlarına yeni bir sığınmacı göçünün önüne geçmek için mümkün olduğunca sivillerin çoğunlukta olduğu bölgelerde bombardıman yapılmamasını şart koştu.

Ziyaret Türk medyasında Ankara`daki İslami-muhafazakâr hükûmetin cihatçıları sınırlarından uzaklaştırmak ve Kürt güçlerin Türkiye ile sınır bölgesinde ilerlemesini engellemek için Suriye`de askerî bir operasyon öngördüğü iddialarının yer aldığı bir dönemde gerçekleşti.

Bununla birlikte Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu geçen hafta ülkesinin Suriye`de kısa vadede bir operasyon öngörmediğini açıkladı.

Kürt milisler haziran ayının ortasında DAİŞ`i Suriye`nin sınır kenti Tel Abyad`dan çıkardığından beri Ankara Suriye`nin kuzeyinde özerk bir Kürt bölgesi oluşturulmasından endişe duyuyor. (Fransız Haber Ajansı AFP - 08 Temmuz 2015)



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor