Antik Kentteki Tarihi Cami Restore Edilecek

Antik Kentteki Tarihi Cami Restore Edilecek

Muğla´nın Yatağan ilçesindeki 3 bin yıllık Stratonikeia Antik Kenti´nde bulunan, Osmanlı Dönemi´ne ait Şaban Ağa Camisi´nin restorasyonu yapılacak.

 

Bizim Anadolu Gazetesi

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının desteğiyle yapılacak restorasyonla, ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi´nin 'Seyahatname' adlı eserinde, 'ziyarette bulunup ibadet ettiğini' anlattığı Şaban Ağa Camisi´nin eski ihtişamına kavuşturulması hedefleniyor.

Vali Amir Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Genç Tunç Çağı´ndan bu yana kesintisiz yerleşime sahip Stratonikeia Antik Kenti´nin, önemli bir medeniyet merkezi olduğunu söyledi. Osmanlı Devleti´nin hükmettiği tüm coğrafyaları ihya ettiğini belirten Çiçek, bu dönemden kalan Şaban Ağa Camisi´ni, gelecek nesillerin de hizmetine sunulabilmesi için restorasyon programına aldıklarını bildirdi. Restorasyon projesinin hazırlandığını anlatan Çiçek, 'Kuruldan geçti ve ihalesi yapıldı. Hatta sözleşmesi dahi yapıldı. Önümüzdeki günlerde müteahhidimiz gelip işe başlayacak.' diye konuştu. Caminin restorasyonunun, yer tesliminin ardından 280 günde tamamlanacağını ifade eden Çiçek, 'Bu cami, her şeyden önce Osmanlı´nın o zamanki özelliğini de taşıyan bir ibadethane. Önündeki sadaka taşından ahşap yapısına, iç yapısına kadar camiyi yaşatacağız. Buranın restorasyonu bittikten sonra, Osmanlı´nın Stratonikeia´daki camisini görmüş olacağız.' dedi.

'Kanuni´nin de İbadet Ettiğine Dair Verilere Ulaştık'

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ise camiyi yapanın ve buranın inşa tarihinin tespit edilemediğini belirtti. Kentte yaşayan Şaban Ağa´nın 1876´da yaptırdığı tadilat nedeniyle buranın 'Şaban Ağa Camisi' olarak anılmaya başladığını dile getiren Söğüt, camideki diğer tadilatın ise Mehmet Eskişar tarafından 1912´de gerçekleştirildiğini kaydetti. Söğüt, Kanuni Sultan Süleyman´ın 1522´deki Rodos seferi sırasında bu camiye gelerek ibadet ettiğine dair ciddi verilere ulaştıklarını da vurguladı. Evliya Çelebi´nin 'Seyahatname' adlı eserinde 'burada namaz kıldığını' anlattığını ifade eden Söğüt, yapıya, altından çıkan kaynak suyu nedeniyle, eski dönemlerde 'Sulu Cami' denildiği bilgisini edindiklerini söyledi. Camide son zamanlarda bozulmaların olduğunu belirten Sögüt, 'Burası, antik kent içinde Eskihisar Mahallesi´nin yerleşim dokusunun tam merkezinde otantik bir köy camisi olarak restore edilecek. Buraya gelen insanlar camiyi rahatlıkla kullanabilecek. Böylelikle eser hem korunacak hem kullanılacak hem de gelecek nesillere böyle özgün, tarihi süreçte var olan bir yapı aktarılacak.' diye konuştu.(İstanbul,Bizim Anadolu Gazetesi-23.12.2019)



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading