• BIST 100

    10071,96%-0,11
  • DOLAR

    32,38% -0,10
  • EURO

    34,68% -0,32
  • GRAM ALTIN

    2404,51% -1,24
  • Ç. ALTIN

    3885,31% -0,65

AP raporu: AB, Rusya´nın Avrupa´ya ‘sızmasına´ karşı koymaya niyetli

AP raporu: AB, Rusya´nın Avrupa´ya ‘sızmasına´ karşı koymaya niyetli

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi´nin hazırladığı raporda, Avrupa Birliği´nin (AB) Rusya´nın Doğu Avrupa ülkelerine, özellikle de Baltık devletlerine ve Polonya´ya ‘sızmasına´ karşı koyma hedefi belirlediği öğrenildi.

 

Russia Today´in (RT) ulaştığı, NATO´nun Baltık ülkelerindeki askeri tatbikatın başlamasına yakın yayınlanması planlanan raporun metninde, AB ile İttifak arasındaki işbirliğini güçlendirme ve Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya topraklarında 4 çok uluslu askeri birliği konuşlandırarak, doğu ve güneydeki mevcudiyeti arttırma çağrısı yapıldı. 

Birliklerin hızlı hareket edebilmesi için otoyol ve köprülerin yenilenmesi gerektiğine dikkat çekilen belgede, Rusya´ya ‘genel stratejik yaklaşımın´ da güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

RT´ye konuşan ´Arsenal Oteçestva´ dergisinin askeri uzmanı Aleksey Leonkov, bu tür açıklamaların öncelikle NATO´nun Avrupalı üyelerinin savunma harcamalarını arttırmalarının sağlanması amacıyla yapıldığını belirtti.

´ÖNCELİKLİ HEDEF ASKERİ HARCAMALARIN ARTTIRILMASI´

Leonkov, “Öncelikli hedef, askeri harcamaların arttırılması, zira herhangi bir Avrupa ülkesinin bütçesindeki değişikliklerin, özellikle de askeri harcamalarla ilgili olanların gerekçelendirilmesi çok zor” diye konuştu. Rus uzman, NATO´nun Avrupalıların yapıcı diyalog yerine askeri seçeneği desteklemeleri için ‘sorunlar tasarladığını´ da sözlerine ekledi. 

Rusya birçok kez, NATO´nun sınırlarında varlığını arttırmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz nisanda yapılan Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında NATO´nun ‘eski Sovyetler Birliği topraklarında eski ihtilafları alevlendirmeye ve yenilerini kışkırtmaya çalıştığını´ ifade etmişti.



16.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor