AP`de Türkiye tartışması

AP`de Türkiye tartışması

AP`de düzenlenen özel oturumda Türkiye`deki gelişmeler hararetli tartışmalara neden oldu. 14 Aralık operasyonu sert bir şekilde eleştirilirken, izlenecek yol konusunda bölünme dikkat çekti.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Gezi olaylarından bu yana Türkiye hakkındaki düzenlenen ilk özel oturumda eleştiri okları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldı. AB dönem başkanı İtalya’nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Benedetto Della Vedova diplomatik üslupla Ankara’yı eleştirirken, AP üyeleri Türkiye’nin Kopenhag kriterlerinden saptığı mesajı verdiler. Ancak, teşhiste görüş birliği olsa da Ankara’ya karşı bundan sonraki tutum konusunda AP içinde bölünmüşlük yaşanıyor.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini adına genel kurulda söz aldığını söyleyen İtalyan bakan yardımcısı, 14 Aralık operasyonunu mercek altına aldıklarını belirtip, Türkiye’nin, aday ülke olarak, temel hak ve özgürlükleri mümkün en üst seviyeye taşıma yükümlülüğü olduğunu hatırlattı. Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda sorunlar yaşandığını kaydeden İtalyan yetkili, insan haklarının korunması konusunun Türkiye ile diyaloğun merkezinde yer aldığını ve bu sürecin motorunun da Türkiye’de zemindeki gelişmeler olduğunu söyledi.

Türk hükümetinden geçtiğimiz günlerde Ankara’yı ziyaret eden AB heyeti önünde dile getirdiği yükümlülükleri hayata geçirmesini beklediklerini sözlerine ekleyen Della Vedova, AB olarak, Türkiye`de temel hak ve özgürlükler konusunda dile getirilen kaygılara karşı Türk makamlarından “yapıcı yükümlülük ve işbirliği” beklediklerini kaydetti.

'Türkiye nereye gidiyor?'

AP’nin en önemli siyasi grubu konumundaki Hıristiyan Demokratlar adına konuşan Rumen parlamenter Christian Dan Preda, “Türkiye’nin dostu olarak söz aldığını” ve “kariyerlerini Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkma üzerine oturtmuş siyasilerden olmadığını” belirttikten sonra, 14 Aralık operasyonu ve genel olarak medyaya karşı tutum nedeniyle “endişe duyduğunu” söyledi.

Rumen parlamenter “Türk siyasilerin AB’ye üye olma ve demokratik bir toplum inşa etme niyetleri artık pek net değil. Nereye doğru yol alıyorsunuz?” şeklinde konuştu. Türk iş dünyasının da kaygılı olduğunu belirten Dan Preda, AB ile müzakerelerde “Yargı-Temel Haklar” ve “Adalet, Özgürlük, Güvenlik” konularını içeren 23 ve 24’üncü fasılların açılması çağrısında bulundu.

Yaptırım çağrısı

Hıristiyan Demokratların “gölge Türkiye raportörü” Alman parlamenter Renate Sommer ise Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamaların “yeni olmadığını” söyleyip Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi. Türkiye’nin artık Kopenhag kriterlerini yerine getirmeyen bir ülke olduğunu savunan Sommer, AB’nin bu duruma vurdumduymaz kalamayacağını ifade edip, Ankara’ya karşı yaklaşımını değiştirmesi ve yaptırım uygulaması çağrısında bulundu.

AP Sosyal Demokrat Grubu adına söz alan Hollandalı parlamenter Kati Piri ise 14 Aralık operasyonunun AB içinde Türk hükümetinin demokratik reformlar konusundaki samimiyetinin sorgulanmasına yol açtığını söyledi. Aynı zamanda AP Türkiye raportörü olan Piri, “Ankara bundan böyle reformlara bağlılığı konusunda bizleri ikna etmelidir. AB katılım süreci Türkiye için sağlam kurumlarla çoğulcu demokratik bir sisteme sahip olma yolunda yegane fırsattır” şeklinde konuştu. Piri buna karşılık “medyaya yönelik baskıların Türkiye’yi bu yoldan uzaklaştırdığı ve bunun da Türkiye dostu herkes için kötü bir haber olduğu” görüşünü dile getirdi.

Liberal Grup adına söz alan Hollandalı parlamenter Marietje Schaake, Türkiye`nin üyeliği konusunun “kabusa dönüşmekte” olduğunu savundu. AB`nin Türkiye`yi net biçimde uyarmasını istedi. Komünist Grup adına konuşan Kıbrıslı parlamenter Takis Haciyorgiu, Hamlet’ten alıntı yaparak, “Kokuşmuş bir şeyler var şu Türkiye kraliyetinde” ifadelerini kullandı. Haciyorgiyu, karar almanın yeterli olmayacağını savunup, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını istedi.

AKP`nin grubu da kaygılı

Yeşiller Grubu`nu temsilen konuşan Alman parlamenter Rebecca Harms, Türkiye`de hükümetin her türlü muhalefeti “Erdoğan ve hükümetine yönelik darbe girişimi gibi görmeye başladığı” görüşünü dile getirdi. Türkiye`de AKP`nin de üyeleri arasında yer aldığı Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu adına konuşan İngiliz parlamenter Charles Tannock da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi. “Türkiye`nin Ortadoğu’da İslamcılarla yakınlaşmasının Batı’da kaygı yarattığını” söyledi.

AP içinde ilke olarak Türkiye’nin AB üyelik perspektifine sıcak bakan üyeler, mevcut gelişmeler karşısında Ankara ile 23 ve 24`üncü müzakere fasıllarının açılması ve böylelikle Ankara üzerinde nüfuz sahibi olunmasını savundular. Buna karşılık, Ankara`nın AB üyeliği fikrine karşı olanlar Türkiye’ye mali yaptırım uygulanması ve müzakerelerin askıya alınmasını istediler.

Avrupa Parlamentosu konu hakkında Ocak ayında Strasbourg’daki genel kurul oturumlarında bir karar tasarısı oylayacak.

 



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading