Tarih: 22.02.2016 19:05

Apollo 10 astronotlarının yıllardır gizlediği şey ne?

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD´nin Apollo uzay projesi kapsamında Ay´a 2. kez insan gönderdiği Apollo 10 misyonuyla ilgili 40 yılı aşkın süredir gizli tutulan, 2008´de deşifre edilen ve gelecek ay televizyonlarda yayınlanacak olan kaydı, akılları karıştırdı. ‘Ay´a ayak basma provası´ olarak nitelendirilen Apollo 10 misyonuna katılan astronotlarının, Mayıs 1969´da Ay´ın yörüngesine girip ‘karanlık´ bölgeye ilerlediklerinde gizemli ve açıklanamayan ‘müzik sesi´ duydukları ortaya çıktı.

´BU SESLERİ BİLDİRMEK GEREKİR Mİ?

Neil Armstrong´un Ay´a ilk ayak basan kişi olarak kayıtlara geçtiği Apollo 11´den 2 ay önce gerçekleşen Apollo 10´dan, hiçbir sorunun yaşanmadığı, başarılı bir deneme olarak anılıyordu. Ancak Apollo 10 ekibi, Ay´ın ‘karanlık tarafına´ geçtiğinde, yani Dünya ile her türlü bağlantılarının yaklaşık 1 saatliğine koptuğu sırada, kulaklıklarında tuhaf bir ses duydu.

Deşifre edilen kayıtlardaki konuşmalara göre astronotlar, bu ses karşısında o kadar şaşırdı ki duydukları şeyi NASA´ya bildirip bildirmeme konusunda kararsız kaldı: “Bunu duydunuz mu? Şu ıslık gibi sesi? Whooo!/ Uzaydan geliyor gibi/ Tuhaf olduğu kesin/ İnanılmaz. Bunu bildirmemiz gerekir mi?/ Bilmiyorum. Bir düşünelim.”

1 SAAT BOYUNCA SÜRMÜŞ

Diğer taraftan ABD´nin Science Channel kanalı tarafından yayınlanacak olan kayıtlar, bu sesin 1 saat boyunca, bir diğer deyişle mürettebat Dünya ile yeniden irtibat sağlayana kadar sürdüğünü ortaya koydu.

´UZAYLI KONUŞMASINA BENZİYOR´

Bununla birlikte programda, sesin kaynağının ne olabileceği de tartışılıyor. Görüşlerden biri manyetik alanın telsiz sinyallerini etkilemiş olabileceği. Ancak uzmanlar, Ay´ın manyetik alanı olmadığına ve bu tür seslere yol açacak kadar atmosfer de bulunmadığına dikkat çekiyor. Dolayısıyla seslerin uzaylı konuşmasına benzediğini iddia edenler de var.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —