Tarih: 05.12.2017 15:30

Arap Birliği, Salih´in öldürülmesini kınadı, ABD´yi Kudüs konusunda uyardı

Facebook Twitter Linked-in

 

Arap Birliği Yemen´in devrik lideri Ali Abdullah Salih´in dün Husi milisleri tarafından öldürülmesini kınadı. 

´YEMEN HALKINI BU KABUSTAN KURTARMAK İÇİN TÜM İMKANLAR KULLANILMALI´

Birlikten yapılan açıklamada Salih´in ölümünün ülkedeki güvenlik durumunu kötüleştireceği vurgulanarak ´terör örgütü´ olarak nitelenen Husiler kınandı.

Uluslararası toplumun Husiler´i terör örgütü olarak görmesinin istendiği çağrıda 'Yemen halkını bu kabustan (Husiler) kurtarmak için tüm imkanlar kullanılmalıdır' ifadelerine yer verildi.

´KARAR ABD´NİN GÜVENİLİR ARABULUCU ROLÜNÜ SONLANDIRABİLİR´

Kahire´de üye ülkelerin delegelerine hitap eden Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Geyt ayrıca ABD´yi Tel Aviv´deki büyükelçiliğini Kudüs´e taşıma ya da İsrail´in başkenti olarak tanıma olasılığına karşı uyararak konu hakkında toplanma kararı aldıklarını belirtti. 

ABD´den konu üzerinde yeniden düşünmesini isteyen Geyt, 'Bu konunun tehlikesi üzerine, eğer gerçekleşirse, sadece Filistin´deki durum için değil aynı zamanda Arap ve İslam dünyasındaki olası negatif sonuçları' hakkında toplanacaklrını söyledi.

 '1980´den beri birbirini izleyen ABD Başkanları bunun önemini ve bölgenin istikrarını tehdidinin boyutunu anlamıştı' diyen Geyt,'Bu karar ABD´nin Filistinliler ve işgalci güçler (İsrail) arasındaki güvenilir arabulucu rolünü sonlandırabilir' ifadelerini kullandı.

TRUMP, TEL AVİV BELGESİNİ İMZALAMADI

ABD Büyükelçiliği´nin Tel Aviv´den Kudüs´e taşınmasına ilişkin yasa, eski Başkan Bill Clinton tarafından 1995´te imzalanmıştı. 

Ancak yasanın uygulanması, o zamandan bu yana ulusal güvenlik gerekçesiyle başkanlar tarafından her 6 ayda bir engelleniyor.

Daha önce yasanın 6 aylık askıya alma süresini yeniden uzanan Trump´ın bu kez bu kez yasayı uygulamaya alacağı ve büyükelçiliği Kudüs´e taşıyacağı iddia edilmişti.

Dünya liderleri ve müttefiklerinden gelen özel telefon ve açık uyarıların ardından Trump dün kararını açıklamayı ertelemişti.

Trump bugün itibarıyla belgenin yasal olarak imzalanması gerek süreyi de aştı.

Uluslararası haber ajansları ABD´li yetkililere dayandırarak bu hafta kararını açıklaması beklenen Trump´ın yasayı uygulamaya almayacağını ancak yine de Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyabileceği yorumunu yapıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —