• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Arap Birliği Türkiye´ye yaptırım uygular mı?

Arap Birliği Türkiye´ye yaptırım uygular mı?

Arap Birliği Dışişleri Bakanları´nın Kahire´de yaptıkları olağanüstü toplantının sonuçlarını değerlendiren Arap uzmanlar, toplantıda Türkiye´nin Suriye´nin kuzeyinde yürüttüğü harekât dolayısıyla bu ülkeye karşı siyasi ve

Arap Birliği Dışişleri Bakanları´nın Kahire´de yaptıkları olağanüstü toplantının sonuçlarını değerlendiren Arap uzmanlar, toplantıda Türkiye´nin Suriye´nin kuzeyinde yürüttüğü harekât dolayısıyla bu ülkeye karşı siyasi ve ekonomik önlemleri değerlendirme kararı verildiğini belirtti.

Sputnik´e konuşan Arap uzmanlar, Arap Birliği Dışişleri Bakanları´nın Kahire´de yaptıkları olağanüstü toplantının sonuçlarını ve Suriye´nin kuzeyinde yürütülen Barış Pınarı Harekâtı harekât dolayısıyla Türkiye´ye yönelik siyasi ve ekonomik yaptırımları uygulama olasılıklarını değerlendirdi.

Mısırlı strateji uzmanı Samer Gattas´a göre Arap Birliği´nden yapılan açıklamalar birbirileriyle çelişiyor. Suriye´deki terör örgütlerine özellikle Arap bölgesinden mali destek sağlandığına dikkat çeken uzman, ayrıca Türk ekonomisinin en büyük yatırımcıları olan Arap ülkelerinin, bugün Suriye tarafını tutarak Türkiye´nin harekâtını kınadıklarını kaydetti:

“Onların Suriye için gerçekten yapabilecekleri tek şey, bu ülkeyi Arap Birliği´ne geri almak. Zira Türkiye sınırına ordu yollamayacaklar, askeri zıtlaşma olmayacak, paralarını da Türkiye´den çıkarmayacaklar. Bir tek Suudi Arabistan Türk ekonomisine 134 milyar dolardan fazla yatırım yaptı”.

Birleşik Arap Emirlikleri´nden (BAE) ekonomi uzmanı Abdel Rahman el Tarifi ise ‘Arap ülkelerinin elinde Ankara´ya baskı yapabilecek mekanizmaların olmadığını´ vurguladı. Sputnik´e konuşan Tarifi, “Türkiye kendi ürünlerini Arap ülkelerinin çoğuna ihraç ediyor. Suudi Arabistan ve BAE oraya büyük yatırımlar yaptı. Paralarını geri çekseler de, bu yakınlarda Türk Lirası´nı desteklemek için 15 milyar dolar sağlayan Katar var. Dolayısıyla Türkiye´yi sadece Suudi Arabistan, BAE ve Katar var. Arap Birliği´nin diğer üyeleri ise ancak kararlar geçirebilecek güçte” ifadelerini kullandı.

Arap Birliği, kurucularından olan Suriye´nin üyeliğini savaşın başladığı 2011´de askıya almıştı. Son dönemde yeniden tesis eğiliminin ağır basmasına rağmen, bu konuda konsensüs sağlanamadı.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor