• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Arap dünyası Katar´a neden sırtını döndü?

Arap dünyası Katar´a neden sırtını döndü?

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Libya ve Yemen, Katar ile diplomatik ilişkileri kestiklerini ilan etti. Sputnik´e konuşan uzmanlar, tüm ülkelerin Doha´ya yönelttiği suçlamalar birbirine benzese de, aslında her ülk

 

Al Khaleej Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ömer Al Hasan, 'Karat tecrit edilmiş oldu, bu durum ileride daha da kötüye gidecek, havadan, denizden ve karadan abluka Katar´a pahalıya mal olacak' dedi. 

HERKESİN BİR NEDENİ VAR

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, sadece diplomatik ilişkileri kesmekle kalmayıp, Katar´a sınırları da kapattı ve vatandaşlarına bu ülkeyi ziyaret etmeyi yasakladı. Bu ülkelerde bulunan Katarlılar ise 2 hafta içinde orayı terk etmek zorunda.

Sputnik´e konuşan Mısırlı siyaset uzmanı Hüseyin Haridi, 'Katar ile diplomatik ilişkileri kesme ve sınırlarına abluka kararı, Doha´nın Arap dünyasındaki muhalif gruplara ve özellikle siyasi İslam gruplarına sığınma hakkı tanıması nedeniyle alındı. Ayrıca bu gruplara ve hareketlere medyada da tribün sağlandı' dedi.

Mısırlı uzman, Bahreyn´in kararına Katar´ın silahlı terörist grupları desteklemesini gerekçe gösterdiğini ve bunun çok ciddi bir suçlama olduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan da, Katar´ın ‘eylemleriyle ülkedeki iç durumu istikrarsızlaştırdığını ve Suudi yönetime karşı eyleme geçme konusunda kışkırttığını´ öne sürdü. Suudi Arabistan´ın ağırlıklı olarak Şiilerin yaşadığı doğu bölgelerinde periyodik olarak protestolar yapılıyor.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri, Katar´ı Müslüman Kardeşler örgütünün üyelerine sığınma tanımak, destek vermek ve fikirlerinin propagandası için medya araçlarını kullandırtmak ile suçladı. 

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri 2014 yılında da Katar´dan büyükelçilerini çekmiş, ardından taraflar anlaşmaya varmış ve eski ilişkilere dönülmüştü.

MISIR İLE DURUM DAHA FARKLI

Körfez ülkelerinin arasında olmayan Mısır ilk olarak, Doha´yı Müslüman Kardeşlere destek vermekle suçlayıp Katar´ın abluka sürecine katılmış oldu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı´nın açıklamasına göre Katar, ‘Mısır´da terörist eylemlere karışmaları nedeniyle haklarında mahkeme kararı çıkarılan Müslüman Kardeşler örgütünün liderlerine sığınma hakkı tanıyor´. Kahire, Doha´nın ayrıca El Kaide ve IŞİD´in ideolojilerini yaydığını ve Sina yarımadasındaki terör eylemlerini desteklediğini düşünüyor.

Geçtiğimiz mayısta Mısır yönetimi, El Cezire kanalına erişimi engelledi, kanalın Kahire bürosu ise daha 2013´te kapatılmıştı. Kanal Mısır´daki yayınlarını internet ve uydular üzerinden devam ettiriyor. 

KATAR´A MANEVRA İMKÂNI

Mısır´ın eski dışişleri bakanı Mohammed El-Orabi, Arap ülkelerinin her ne kadar sert hareket etmiş olsa da Katar´ın manevra yapma imkânı olduğunu söyledi. El-Orabi, 'Eğer politikalarını bir kez daha gözden geçirirse Katar´ın hala şansı var. Zira Körfez Ülkelerinden Uman ve Kuveyt hala Doha ile ilişkilerini kesmiş değil. Dolayısıyla diplomatik ilişkilerin yeniden yapılandırılması ile ilgili inisiyatifleri sunma imkânı hala var' diye konuştu.

El-Orabi, Katar´ın Arap dünyası ile olan ilişkileri sayesinde diğer bölge ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirebileceği konusunda yorum yapmak için henüz erken olduğunu belirtti. Mısırlı uzman, 'Netice itibarıyla Katar bir Arap ülkesi ve Arap dünyasına dönmesi gerekiyor. Fakat bunun için Doha´ya, Arap ülkelerinin iç siyasetine karışma ve aşırıcılık yanlısı ülkeleri destekleme politikalarından vazgeçmesi için yaptırımlar uygulanarak baskı yapılması gerekecek' ifadelerini kullandı.


17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor