Tarih: 10.05.2018 09:12

Arap Endeksi sonuçları: Arapların yüzde 30´u yardıma muhtaç

Facebook Twitter Linked-in

 

Arap ülkelerinde periyodik olarak gerçekleştirilen bir anket olan 'Arap Endeksi´ne' 11 Arap ülkesinden 18 bin 830 kişi katıldı. 

Ankete katılan Arap ailelerinin yüzde 46´sı gelirlerinin temel ihtiyaçlarını karşıladığını ancak birikim yapamadıklarını, yüzde 30´u, gelirlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini, çoğunlukla gelen yardımlarla hayatlarını idame ettirdiklerini ifade etti.

ARAPLARIN YÜZDE 17´Sİ DEMOKRASİYE KARŞI

Söz konusu endekse göre katılımcıların yüzde 74´ü demokratik sistemi benimserken yüzde 17´si buna karşı çıktı.

Arap ülkelerinde yaşanan devrimlere de yer verilen endekste katılımcıların büyük çoğunluğu devrimlere olumlu yaklaşırken sadece yüzde 3´lük bir kesim bunun bir komplo olduğu görüşünü savundu.

YÜZDE 37, ´ARAP DEVRİMLERİ BİTTİ, ESKİ REJİMLER GERİ GELDİ´ DİYOR

´Arap devrimlerinin´ geleceğiyle ilgili ise katılımcıların yüzde 45´i devrim sürecinin halihazırda bir tökezleme döneminden geçtiği ancak hedefine ulaşacağını, yüzde 34´ü ise devrimlerin sona erdiğini ve eski rejimlerin yeniden yönetime geldiğini dile getirdi. 

Endekste, Arapların yüzde 87´sinin İsrail´i tanımadığı ortaya çıktı.

İSRAİL VE ABD´Yİ TEHDİT GÖRENLERİN ORANI YÜZDE 67, İRAN´I TEHDİT GÖRENLERİN ORANI İSE YÜZDE 10

Ulusal güvenlik konusunda ise katılımcıların yüzde 67´si İsrail ve ABD´yi, yüzde 10´u ise İran´ı en büyük tehdit unsuru olarak gösterdi.

IŞİD´E YAKLAŞIM

Yüzde 92´si IŞİD´e muhalif olduğunu, yüzde 3´ü olumlu, yüzde 2´si ise çok olumlu yaklaştığını belirtti. Yüzde 42´si insanları IŞİD´e katılmaya sevk eden faktörlerin altında yoksulluk, işsizlik, baskıcı politikalar ve toplumsal eşitsizliğin yattığını kaydetti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —