Arap usulü ´Taht Oyunları´: Suudi Arabistan´da iktidar nasıl paylaşılıyor?

Arap usulü ´Taht Oyunları´: Suudi Arabistan´da iktidar nasıl paylaşılıyor?

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, 2014´ten bu yana petrol fiyatlarında devam eden düşüşten diğer ülkelerden daha çok zarar gördü. Citigroup analistlerine göre krallığın petrol rezervleri giderek tükeniyor ve 2030

 

Krallığın iç işlerini etkileyen dış etkenler de mevcut. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, muhaliflere mali destek sağlayan Riyad´dan intikam almak isteyebilir. 

Kraliyet sarayında da her şeyin yolunda gitmediği görülüyor. Veliaht Prens Muhammed bin Nayif´in yerine Kral Salman´ın oğlu İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Selman getirildi ve böylelikle yasalarla belirlenmeyen fakat geleneksel kabul edilen bir uygulamaya son verilmiş oldu. Şimdiye kadar ailenin en büyüğüne devredilen iktidar paylaşım şekli, Kral Selman´ın geleneği bozmaya karar vermesiyle daha Avrupai bir hal aldı. Kal Selman, kardeşlerin en büyü dahi olmayan İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Selman´a her şeyi emanet etmiş oldu.

PETROL BOLLUĞU OLMAZSA İŞLER NASIL YÜRÜR?

Düşen petrol fiyatları, en çok Suudi Arabistan´ın altyapısını etkileyecek bir sorun olarak görülüyor. Ülkede yaşayan yaşı 30´u geçmeyen gençlerin yaklaşık dörtte biri işsiz. İş bulamayan gençler ya devletin sağladığı yardımla ayakta kalmaya çalışıyor, ya da aileleriyle yaşamaya devam ediyor. Aileler ise sıklıkla petrol fiyatlarına kritik düzeyde bağlı devlet sektöründe çalışıyor.

 
2015´te iktidara geçen Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud, kemer sıkma politikası başlattı ve bu uygulamadan en çok nasibini alanlar, devletin farklı kademelerinde çalışan memur ve bürokratlar oldu. Devlet memurlarının ek ödenekleri iptal edildi, gaz, su ve elektrik faturalarının yükünün tamamı da onlara bırakıldı.İktidardakiler istihdam yaratmak için yabanı çalışanların üzerine gitti ve böylelikle işverenler, önemli bir darbe aldı. Böylelikle Suudi Arabistan´daki geleneksel düzen de son bulmuş oldu. 

ZAFER GETİREN KÜÇÜK SAVAŞ

Krallığın fakirleşmeye başlayan sakinlerinin memnuniyetsizliği, zaferle sonuçlanabilecek bir savaşla giderilebilirdi. Prens Muhammed bin Selman, Yemen´deki savaşı destekleyen en önemli kişi. Savaş hem ayaklanan Husilerin cezalandırılmasını, hem de Suudi Arabistan halkının birliğini sağladı. The New York Times´ın haberine göre yaşlanan ve zaman zaman hafıza kaybı yaşayan Kral Selman´ı askeri operasyon konusunda ikna etmeyi başaran Prens Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan´ın savaşabilecek kapasitede olduğunu göstermiş oldu.

Ancak Riyad´ın planları istenen başarıyı elde edemedi, Suudiler operasyonda büyük kayıplar verdi, gerekli savaş deneyimine sahip olmayan askerlerin saldırılarında ise sivil halktan da kayıplar veriliyor. 

5 Haziran´da başlayan Katar krizi de Muhammed´in siyasetinin bir parçası. İran ile ilişkilerini kesmesi talep edilen Katar, Riyad´da Pers siyasetinin iletkeni olarak gösteriliyor. Prens Muhammed bin Selman Tahran´ı da ülkesine büyük bir tehdit olarak görüyor. Geçtiğimiz yıl Prens Muhammed, İran´ın Mekke ve Medine´yi işgal etmek istediğini, dolayısıyla ‘Suudi Arabistan´da gelişecek savaşın beklenmeyip, bunun İran topraklarında sürmesinin sağlanmasını gerektiğini´ açıklamıştı.

Bu arada kraliyet sarayında da Suudi Arabistan´daki iktidarın buna hiçbir hakkı olmayan bir kişiye devredileceğinden memnun olmayan bir muhalefet kitlesi oluşuyor.

GERİYE SADECE BİR KİŞİ KALMALI

Suudi Arabistan hukuki açıdan tahta geçiş sürecinin herhangi bir yasaya bağlı olmayan dünyanın ender ülkelerinden biri. Kralı sınırlayan tek husus, tahtın ailedeki en büyük veliaht prense teslim etme geleneği. Kral Selman bu geleneği ilk olarak 2015´te, üvey kardeşi Mukrin Bin Abdülaziz´i kenara iterek, ikinci kez de veliaht prensi değiştirerek çiğnemiş oldu.

Suudi prenslerinin kapalı dünyasında Kral Selman´ın kararı büyük tepki aldı. Guardian gazetesinin iddiasına göre tahttan uzaklaştırılan Veliaht Prens Muhammed bin Nayif, yeni veliaht prense engel olmaması için ev hapsine alındı. Ancak bu durumdan memnun olmayan Prens Muhammed´in çok sayıdaki akrabaları, yeni veliaht prensin tek bir hata yapmasını bekliyor. Petrol fiyatları düştükçe, Suudi Arabistan´daki ‘Taht Oyunlarının´ daha da şiddetlenmesi beklenebilir.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor