Tarih: 04.09.2013 17:53

Aselsan, Deniz Kuvvetleri İçin Gemi Radarı Geliştirecek

Facebook Twitter Linked-in

Zhongguo Xinwen

Türkiye, ülkenin en büyük savunma sanayi şirketi ASELSAN’a, yurt içi görevlerini yerine getirecek stratejik gemi konuşlu faz dizinli radar AR-GE, tasarım ve üretim işini verdi. Ağustos ayı başında, Türk Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ve ASELSAN anlaşma imzaladı.

Çok amaçlı faz dizinli radar modeli CAFRAD Faz-1, İsrail Uçak Sanayinin (IAI) iştiraki Elta Sistem tarafından AR-GE’si yapılan, derin deniz ve kıyı muharebelerini desteklemek için kullanılan, İsrail Donanması tarafından aktif gemilerin ekipmanlarının modernizasyonu ve yeni gemilerin inşasında kullanılması için seçilmiş, çok yönlü M-2258 gelişmiş hafif görev faz dizinli donanma radarının bir benzeri olacak.

ASELSAN `ın ilk kez böyle karmaşık bir radar geliştirme işini üstlenmesi sebebiyle CAFRAD Faz-1 radar projesi oldukça zor. AR-GE sürecinde ileri teknoloji konusunda yetersizlik söz konusu olabilir fakat ASELSAN, hâlâ kendilerinin, programa uygun olarak 2014-2018 yıllarında teslimatı tamamlayacakları konusunda iyimser. Sistemin AR-GE’sini hızlandırmak ve ulusal bilim-teknoloji kaynaklarının etkin kullanımı amacıyla ASELSAN, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile anlaşma imzaladı.

Bu projenin ilk aşaması, radar ışınlaması ve dönüşsüz düşman tanımlama sisteminin (IFF) AR-GE’si. İkinci aşamaysa uzaktan izleme ve çok amaçlı radar için zemin hazırlamak.

ASELSAN yetkilisi şunları söyledi: 'CAFRAD radarının ana anteni direk yapısı içinde yer alacak. Aynı zamanda radar prototipi, Türkiye’nin kendi imkânlarıyla geliştirdiği hava savunma firkateyni TF-2000 üzerine monte edilecek ve geminin, savaş yönetim ve bölgesel hava savunma füze sisteminde kullanılacak.“

Testler ve AR-GE çalışmaları 2014 yılından sonra başlayacak. (Çin haber ajansı Zhongguo Xinwen - 22 Ağustos 2013)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —