Tarih: 07.02.2014 15:22

Asmilasyonun Ötesinde

Facebook Twitter Linked-in

Daniela Vates

Asimilasyon mu? Başbakan Erdoğan, 'Bu soru, Şansölye Merkel`e yöneltilmiş bir soru' ifadesinde bulunarak neşeli bir şekilde gülerek cevap verdi. Başbakan Erdoğan, bu kavramı birkaç yıl önce Köln`de yaptığı bir konuşmasında gündeme getirmiş ve büyük tepkilere neden olmuştu. Alman tarafı, Başbakan Erdoğan`ın Türklere yönelik asimilasyon uyarısında bulunmak suretiyle uyum çabalarını zedelediğini ileri sürmüştü.

Başbakan Erdoğan, bu kez Berlin`e geldi ve asimilasyon meselesini de Şansölye Merkel ile görüştü. Almanya`da yaşayan Türklerin tabii ki entegre olmalarını istediğini söyleyen Başbakan Erdoğan, daha iyi bir yaşam için bunun bir koşul olduğunu, Alman Millî Takımı`nda Türk futbolcuların bulunduğunu ve Alman Meclisinde 11 Türk kökenli milletvekilinin yer aldığını hatırlattı. Başbakan Erdoğan, asimilasyonun bambaşka bir şey olduğunu ve bu konuda Şansölye Merkel ile hemfikir olduklarını şöyle vurguladı: “Yani herhangi bir sorun yok.” Demek ki ortada büyük bir yanlış anlama vardı. Türk-Alman ilişkileri en iyi durumda.

Alman Dış Politika Enstitüsü`nde yaptığı konuşmada kendinden gayet emin görünen Başbakan Erdoğan, 30 Mart seçimleriyle Türkiye`de yeni bir dönemin başlayacağını ve rakiplerinin seçimler sonrasında umutlarını kaybedeceklerini söyledi.

“Türkiye`nin AB`ye, AB`nin de Türkiye`ye ihtiyacı vardır.” ifadesini kullanan Başbakan Erdoğan, ülkesinin OECD ülkeleri arasında ilk beş içerisinde yer aldığını vurguladı. Federal Şansölye Merkel ise Türkiye-AB müzakerelerinin 'ucu açık' bir şekilde yürütüldüğünü hatırlattı. (Almanya`da yayınlanan Frankfurter Rundschau - 5 Şubat 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —