• BIST 100

    10320%1,59
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,09% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2473,22% 0,30
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00

‘Asya-Pasifik bölgesinde enerji çemberi kurulması faydalı olur´

‘Asya-Pasifik bölgesinde enerji çemberi kurulması faydalı olur´

Uluslararası Enerji Ajansı´nın eski müdürü (IEA) Nobua Tanaka, Asya-Pasifik bölgesinde enerji köprülerinin kurulmasını öngören Asya Enerji Çemberi projesinin ekonomik anlamda ve ülkelerarası diyaloğu artırması bakımından faydalı ola

 

Asya-Pasifik bölgesinde artan enerji ihtiyacıyla birçok ülke bu yönde enerji kaynaklarını ve sevkiyatını artırmayı hedefliyor. Nitekim dün Rusya´nın Uzakdoğu Bölgesi´ndeki Vladivostok kentinde açılan Doğu Ekonomi Forumu´nda da ele alınan başlıklar arasında ‘Asya-Pasifik bölgesinde iş birliği´ yer alıyor.

Dünyanın en büyük doğalgaz ve petrol yatağına sahip yerlerinden biri olan Sibirya ve Rusya´nın uzak doğusu da, Asya Enerji Çemberi gibi birçok ortak projenin gerçekleştirilmesi için gerekli doğal kaynakları bünyesinde barındırıyor. Asya Enerji Çemberi projesi ile Rusya, Japonya, Güney Kore, Çin ve Moğolistan arasında enerji sistemlerinin birleştirilmesi ve gelecekte Asya-Pasifik ülkelerindeki enerji şebekeleri arasında enerji köprülerinin kurulması öngörülüyor. Bu enerji köprülerinden birinin de Rusya´nın Sahalin adası ve Japonya arasında yer alması planlanıyor.

‘JAPONYA PETROLE BAĞIMLI HALE GELDİ´

GAZTECH konferansı çerçevesinde konuşan eski Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Müdürü Nobua Tanaka, Fukuşima´da meydana gelen nükleer sızıntının ardından Japonya´daki tüm nükleer reaktörlerin durdurulmasının ülkeyi petrole bağımlı hale getirdiğini söyledi.

Asya´da enerji köprülerinin kurulmasının yalnızca ekonomik anlamda faydalı olmakla kalmayıp, ülkelerarası jeopolitik sorunların çözümü konusunda diyaloğu artıracağını savunan Tanaka, “Ülkeler kâr elde etmek istiyorsa, projenin uygulanabilirliği var. Bu bağlamda projenin gerçekleştirilmesi için ülkelerin anlaşıp, risk değerlendirmesi, teknik ve ekonomik belirteçleri incelemesi gerekiyor” dedi.

Tanaka, “Nükleer reaktörler olmadan, petrole bağımlı hale geldik, özellikle de Ortadoğu ülkelerinden gelen petrole. Ortadoğu´daki istikrarsızlık da Japonya´ya yönelik sevkiyatlar konusunda risk oluşturuyor ve bu çok büyük bir risk. Bu nedenle enerji çeşitliliğimizi arttırıyoruz” ifadelerini kullandı.




23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor