• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Ateşkes Bizim İçin Bağlayıcı Değil

Ateşkes Bizim İçin Bağlayıcı Değil

Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı açıklamada, 'Türkiye´nin güvenliğini tehdit eden bir durum söz konusu olduğunda ateşkes bizim için bağlayıcı değildir. Gerekli gördüğümüzde hem YPG hem de DAEŞ´e karşı gerekli önlemleri alacağ

 

REUTERS

Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı açıklamada, güvenliğinin tehdit edilmesi hâlinde Suriye ateşkes anlaşmasının Türkiye´yi bağlamayacağını ve gerekirse Suriyeli Kürt YPG´ye ve İslam Devletine (İD) karşı 'gerekli önlemlerin' alınacağını söyledi.

Rusya ve ABD tarafından gündeme getirilen ateşkes süreci, NATO üyesi Türkiye´nin, Suriye´nin kuzeyinde Türkiye sınırı yakınında toprak kazanımları olan Washington destekli Suriyeli Kürt YPG militanlarına karşı derin güvensizliği nedeniyle karmaşıklaşabilir. Türkiye, YPG´yi bir terör örgütü olarak görüyor.

Davutoğlu CNN Türk televizyonunda canlı yayımlanan açıklamasında, 'Türkiye´nin güvenliğini tehdit eden bir durum söz konusu olduğunda ateşkes bizim için bağlayıcı değildir. Gerekli gördüğümüzde hem YPG hem de DAEŞ´e karşı gerekli önlemleri alacağız.' dedi.

Davutoğlu, 'Türkiye´nin güvenliği ile ilgili ne yapılacağına karar veren tek yer Ankara´dır.' dedi ve bu ateşkesin yeni saldırılara mesnet teşkil etmemesi gerektiğini söyledi.

Suriye muhalefeti, Suriye hükûmetinin çatışmaların durdurulması taahhüdünde ne kadar ciddi olduğunu görmek için bir fırsat olduğunu söyleyerek, iki hafta sürecek bir ateşkese hazır olduğuna işaret etti.

YPG çarşamba günü Reuters´a yaptığı açıklamada, güçlü Suriyeli Kürt YPG militanlarının, Suriye´de savaşın durdurulmasını amaçlayan plana uyacağını ancak saldırıya uğraması hâlinde yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu bildirdi. Türkiye son haftalarda Suriye´deki YPG mevzilerine top ateşi açtı ve sınırın karşı tarafından açılan ateşe misilleme yaptığını bildirdi.

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG´nin tıpkı İD gibi Suriye´yi bölmeye çalıştığını söyledi.

Anadolu Ajansı, televizyondan canlı yayımlanan bir mülakatta Çavuşoğlu´nun, 'PYD ve YPG´nin amacı açık, kendi yönetimlerini oluşturmak için tıpkı DAEŞ gibi Suriye´yi bölmek istiyorlar.' dediğini bildirdi. PYD, Suriyeli Kürt militanların siyasi kanadı.

Çavuşoğlu, 'Uluslararası destek grubu olarak amacımız, Suriye toprağını bölmek değil toprak bütünlüğünü korumaktır.' dedi.

Dışişleri Bakanı ayrıca Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, İD´ye karşı hava saldırılarında yer alması planlanan Suudi uçaklarının Türkiye´nin İncirlik Hava Üssü´ne 'bugün veya yarın' varmasının beklendiğini söyledi.

Doğan Haber Ajansı, askerî kaynakların Suudi F-15 savaş uçaklarının cuma günü İncirlik´e varacağını söylediğini ve C-130 kargo uçaklarının İncirlik´e son iki gündür askerî malzeme naklettiğini bildirdi. (İngiltere,REUTERS-25 Şubat 2016)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor