AVM´de otoparka ücret ödemeyin! 0-3 saat detayı...

AVM´de otoparka ücret ödemeyin! 0-3 saat detayı...

Alışveriş Merkezleri´nde (AVM) otopark hizmeti yasal olarak ilk üç saat ücretsiz olmasına rağmen çoğu buna uymayarak milyonlarca lira haksız kazanç elde ediyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Saat dolmadıysa ücret ?

 

Alışveriş Merkezleri´nde (AVM) otopark hizmeti yasal olarak ilk üç saat ücretsiz olmasına rağmen çoğu buna uymayarak milyonlarca lira haksız kazanç elde ediyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Saat dolmadıysa ücret ödemeyin. Gerekirse polis çağırın ve şikayetçi olun” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanmış karara göre İstanbul´daki tüm AVM´lerin otoparklarından 3 saate kadar ücret alınmaması gerekiyor. Bu yasal düzenlemeye rağmen özellikle Avrupa Yakası´nda bulunan birçok AVM bu kurala uymuyor ve hukuka aykırı kazanç elde ediyor. Cezai yaptırımlar caydırıcı olmadığı için sorun bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Otopark ücreti nedeniyle çevrede park arayışı, trafiğin de sık sık kitlenmesine sebep oluyor.

DENETİMLER YETERSİZ

Yasa dışı ücret alan pek çok AVM´yi belediyeye şikayet ettiğini ve yaptırım uygulattığını söyleyen Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Ne var ki AVM otoparklarından sağlanan kazanca oranla ödenen ceza kıyaslanamayacak kadar düşük kaldığı ve yeterli sıklıkta etkin denetim yapılmadığı için bazı AVM işletmecileri otopark haracı almayı pervasızca sürdürmektedirler” dedi.

ÇOĞUNUN HABERİ YOK

Aydın Ağaoğlu, ayrıca AVM otoparklarından istifade eden tüketicilerin çok büyük bölümünün de ‘3 saat ücretsiz´ kuralından habersiz olduğunu vurguladı. Ağaoğlu, “Çoğu kişi de haksız alınan bedeli geri istemeleri halinde karşılaşacakları zorluktan ötürü mücadeleden kaçınıyor. Bu konuda bilgisi olan tüketiciler de haksız yere alınan 10, 20 lira gibi bedellerin iadesini sağlamak için sarf edeceği zamanı, harcayacağı emeği ve parasal masrafları karşılamayacağını düşünüp vazgeçiyor. AVM işletmecileri de bu durumun farkında oldukları için haksız kazanca devam ediyorlar. Hakkınızı aramaktan vazgeçmeyin” dedi.

ŞİKAYETÇİ OLUN

Bilinçli tüketicilerin bu ücreti ödememesi gerektiğini ifade eden Ağaoğlu, şöyle devam etti:“Tüketici, otoparktan çıkışına izin verilmediği takdirde polisi arayarak, hukuka aykırı olarak ücret ödemesinin istendiğini, ödemediği için de hürriyetinin tehdit edildiğini, zorla alıkonulduğunu bildirmeli ve şikayetçi olmalıdır. Ayrıca ilgili belediye zabıtasına da ihbarda bulunarak, yasal cezaların uygulanmasını istemelidir.”

OLAYI BELGELEYİN

Vatandaşın o sırada yaşadıklarını olabildiğince belgelemesi gerektiğine de dikkat çeken Ağaoğlu, şu bilgileri verdi: “Mümkünse fotoğraf ve video çekilmeli. Ayrıca para ödemek zorunda kaldıysa, bizzat kaymakamlık ve Ticaret İl Müdürlüklerine giderek veya Ticaret Bakanlığı´nın kısa adı TUBİS olan Tüketici Bilgi Sistemi üzerinden e-Devlet şifresiyle tüketici hakem heyetine başvurarak ödediği paranın ticari avans faiziyle iadesine karar verilmesini talep etmelidir.”

NİZAMİ TABELA ŞART!

Aydın Ağaoğlu, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı uyarınca AVM otopark girişlerine 3 saat ücretsiz tabelalarının konmasının sağlanması gerektiğini de dile getirdi. Ağaoğlu, “3 saati aştığında alınabilecek ücretlerin yazılı olmaması halinde de etkili cezalar verilmelidir. Yaptırımların ahbap-çavuş ilişki ve mantığıyla değil, reel olarak uygulanması gerekiyor. Örneğin o AVM otoparkının 5 yıl geriye dönük işlemleri incelenerek, haksız otopark ücreti tahsil edilen her oto için ayrı ceza hesaplanmalı” diye belirtti.

 

 

 



Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Murat ÜLKER

Dünya

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

TTA Grup tarafından düzenlenen “Türk Kültür Kampı,” 30–31 Ağustos 2025 tarihlerinde, doğanın ve tarihin iç içe geçtiği Pursaklar’daki Karaköy Mesire Alanı’nda gerçekleştirildi.

Türkiye

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

ASAM Başkanı Eray Güçlüer Sabah Youtube kanalında Esra Aydoğdu’nun sorularını cevapladı.

Dünya

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

Dünyada yeni ve onurlu bir dalga yükseliyor: Siyonizm karşıtlığı…

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

Yükleniyor