Tarih: 11.06.2023 12:07

AVRASYA BİR’DE İLK ‘DİVAN’ TOPLANTISI

Facebook Twitter Linked-in

 

Avrasya Bir Vakfı Divan Sohbetleri’nin ilki “Seçim Sonrası Türkiye: Bölgesel ve Küresel Bakış” başlığı ile yapıldı. Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya’nın yönetiminde gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Vakıf Başkanı Şaban Gülbahar yaptı.


Konuşmasında, dünyanın karmaşık bir dönemden geçtiğini belirten Gülbahar, “Küresel siyasi krizler, küçülen ekonomiler, tedarik ve hammadde sorunları bizi de derinden etkiliyor. Asrın deprem afetinin ardından gelen iki turlu seçim zor giden ekonomiyi daha da zorlaştırdı” dedi.


Türkiye’nin son çeyrek asırda altyapı yatırımlarını tamamladığını belirten Şaban Gülbahar şunları söyledi:


“Hastane, havaalanı, yol, köprü, tünel gibi büyük ihtiyaçlar tamamlanmış gibidir. Şimdi sırada üstyapı, yani makyaj ve inşa dönemi vardır. Bu sebeple divan sohbetlerimizin ana dinamiğini ülkemiz oluştururken, bize tesir eden dünya meselelerini de ele almaya ve anlamaya çalışacağız. İlk sohbetimizin konusunu seçim sonrası oluşan yeni duruma ayırdık.”


Programın yönlendiriciliğini yapan Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya ise, dünya tarihinin bir savaşlar tarihi olduğunu ifade ederek, “Her savaş bir sonrakinin kuluçkası olmuştur. Türkiye en son 15 Temmuz işgal girişimindeki kararlı ve kahraman karşı duruşuyla büyük bir eşiği geçmiştir” dedi.


Kaya, Cumhuriyet’in kuruluşu ile Türkiye’nin bölgesel güç olma çabalarını, Atatürk’ün bu konudaki çalışmalarını anlattı.


ABD’nin Yunanistan’da üs kurmasının ne anlama geldiğini açıklayan Furkan Kaya, Büyük Ortadoğu Projesi ve Büyük Avrasya Projesi arasındaki güç mücadelesini aktardı.

 
Doç. Dr. Furkan Kaya, konuşmasında özetle şunları söyledi:


“Afro-Avrasya kavramını ciddi bir anlayışla 17. Türk devleti olarak, büyük Teoman’dan Erdoğan’a kadar bir bütünlük içinde ele almak gerekir. Yeni gelişmeler Türkiye’nin bölgesel gücünü artıracaktır, bu günler yakındır. Geçmişte olduğu gibi bugün de küresel güçlerin hedefi Anadolu’dur. 

Ermenistan ve Yunanistan iki garnizon görevini üstleniyor. Hedef, Türkiye’nin Türkistan’la buluşmasını engellemektir. Anadolu bir altın anahtardır. 

Bütün bunların farkında olmak lazım. O sebeple bir Turan Bankası kurulmalı. Bakü-Ankara-Lefkoşa sacayağı güçlendirilmeli, para, mal ve hizmetler konusu iyi analiz edilmelidir. 3. Roma arayışını es geçmeyelim. İstanbul kimde ise Roma odur. Bu bilinçle hareket etmek gerekir.”


Furkan’ın çizdiği çerçevenin ardından toplantıya katılan Salih Aynural, Halide İncekara, Çağrı Batuhan Budak, Tuğçenur Ekinci Furtana, Savaş Sarı, Ahmet Batu, Orhan Sakin, Adem Esen ve Özcan Ünlü de konuya ilişkin açıklamalar yaptı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —