Avrasya Dosyası Dergisinde Depreme İlişkin Önemli Tespit ve Öneriler…

Avrasya Dosyası Dergisinde Depreme İlişkin Önemli Tespit ve Öneriler…

Malum, Türkiye genel anlamda bir deprem bölgesi…

Malum, Türkiye genel anlamda bir deprem bölgesi…

Daha çok yakın zamanda, 6 Şubat 2023’te 11 ilimizi etkileyen bir deprem yaşadık.

Resmi rakamlara göre, 50 binden fazla insanımız hayatını kaybetti. 14 milyon kişi etkilendi. En az 35 bin 355 bina yıkıldı. Nereden bakarsanız bakın çok büyük bir acı.

Türkiye elbette büyük bir ülke; topyekûn bir mücadele ile bunun da üstesinden geleceğiz, yaraları hep birlikte saracağız.

Ama acaba imar çalışmaları, kentsel çalışmalarla ilgili hususlar başta olmak üzere… Bugüne kadar yapılması gereken, atılması gereken bazı adımlar var mıdır? İhmaller var mıdır?

Ortaya çıkan fotoğraflar gösteriyor ki, bu sorunun cevabı ne yazık ki ‘evet’ tir.

Tam da bu noktada bir çalışmadan söz etmek isterim.

***

Avrasya Dosyası dergisi… Avrasya Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) ve Avrasya Bir Vakfı’nın hakemli dergisi.

 

AVRASYA DOSYASI’DAN DEPREME ÖZEL SAYI

Türkiye, 6 Şubat 2023 sabahına merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Ekinözü ilçelerinde meydana gelen depremlerle uyandı. Bu depremlerin yıkıcı etkisi hemen yanı başımızdaki Suriye’yi de vurdu. Depremler sonucunda Türkiye’de yaklaşık 51 bin, Suriye’de ise 8 bin 500 kişi hayatını kaybetti; 120 binden fazla kişi de yaralandı. 

Ülkemizin en önemli hakemli dergilerinden Avrasya Dosyası da, asrın felaketi olarak nitelendirilen “Deprem” özel sayısı ile okurlarını selamladı.

Avrasya Bir Vakfı ve ASAM’ın 6 aylık periyotlarla, Dr. Tuğçenur Furtana Ekinci editörlüğünde yayımladığı dergi hakkında Milli Gazete yazarlarından Adnan Öksüz 16 Ağustos 2023 tarihli köşe yazısında geniş bir değerlendirme kaleme aldı. “Avrasya Dosyası Dergisinde Depreme İlişkin Önemli Tespit ve Öneriler” başlığıyla kaleme alınan yazıda, depremin ülkemiz açısından değerlendirmesi yapılırken, dergide yer alan yazılara da temas edildi.

Öksüz yazısında, “Dergi son sayısını deprem konusuna ayırdı. Dergide bir dosya oldukça ilgi çekici: Prof. Dr. Adem Esen tarafından kaleme alınan “Dirençli Şehirler Oluşturma ve Afet Zararlarını Azaltmada Kamu Yönetiminin Yeri” diyerek Adem Esen’in konuyla ilgili tespit ve önerilerini öz cümleler halinde okurlarına aktarıyor.

Avrasya Dosyası’nda sözü edilen yazıların dışında şu çalışmalar da yer alıyor. 

Dr. Eray Güçlüer: “Milli Güvenlik Meselesi Olarak Deprem”

Dr. Ayşe Beyza Bıçakçı ve Dr. Elif Ergüney Okumuş: “Depremin Psikolojik Etkileri”

Prof. Dr. Veysel Bozkurt: “Depremin Sosyolojik Etkileri”

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan ve Yüksek Mimar Okan Hastürk: “Depremin Ardından Kentsel Dönüşüm, Şehir Planlaması”

Doç. Dr. Hasan Bardakçı ve Arş. Gör. Furkan Demirtaş: “Depremin Dış Ticarete Etkileri”

Prof. Dr. Ayhan Aytaç: “Deprem ve Afet Anlarına Yönelik Milli Bir Haberleşme Sistemi Önerisi”

Prof. Dr. Kürşat Yıldırım ve Dr. Hakan Nişancı: “Dünyadaki Depremlerin Örnekleri’

Dergi son sayısını deprem konusuna ayırdı.

Dergideki bir dosya oldukça dikkat çekici; Prof. Dr. Adem Esen tarafından kaleme alınan, “Dirençli Şehirler Oluşturma ve Afet Zararlarını Azaltmada Kamu Yönetiminin Yeri”.

Adem Esen, imar konusunda TBMM’de görev almış iki milletvekili, daha önce büyükşehir belediye başkanlığı yapmış bir kişi, büyükşehir ilçe belediye başkanlıkları yapmış altı kişi, bir vali, altı kaymakam, bir şehir plancısı, bir ilçe belediyesi imar başkan yardımcısı, iki bina ve site yönetim şirketi başkanı, beş müteahhit, sekiz akademisyen, organize sanayi bölgesi müdürü, çevre mühendisi, avukatı olmak üzere kırk kişi ile yakın dönemde mülakat yaptı.

Tüm bu çalışmalardan sonra bu dosyayı kaleme aldı, Adem Bey.

Geniş kapsamlı dosyada, depremlere ilişkin alınması gereken tedbirler önemli. Akademisyen Adem Esen’in bazı tespit ve önerilerini sizlere de aktarmak istiyorum;

* “Belediye başkanlarının imar ve planlama üzerindeki etkilerinin fazla olduğu müşahede edilmektedir: Daha önce şehirleşme veya planlama hakkında hiçbir tecrübe veya bilgisi olmayan bir kişi belediye başkanı seçilerek bir bölgenin planlaması konusunda neredeyse tek yetkili hale gelmektedir.”

* “İmar mevzuatı değiştirilmelidir. İster yeni alanlar üzerinde yapılan çalışmalar, ister mevcut planlar üzerindeki tadilatlar olsun her türlü imar çalışması şeffaf, katılımcı ve tekniğine uygun olmak zorundadır.”

 

SİYASİ PARTİLER ORTAK GÖRÜŞTE OLMALIDIR!

Prof. Adem Esen’in depreme ilişkin tespit ve önerileri arasında dikkat çeken bir husus, bu konuda alınması gereken kararların uzlaşı ve konsensüsle olması gerektiği. Okuyalım;

* “İmar tadilatlarının sadece belediye meclislerine bırakılması yerine, Batı ülkelerinde olduğu gibi planların halkın onayına (referanduma) sunulması önerisi bazı görüşlerde vardır.”

* “Konu ile ilgili düzenlemeler yapılırken siyasi partiler ortak görüş sahibi olmalıdır. Yerel seçim gelmeden bu konularda uzlaşma sağlanmalıdır.”

* “Yasama yetkisine sahip olan TBMM, mevzuattaki eksiklikleri giderme yanında genel ve yerel idarelerin bu konudaki eksikliklerini işaret ederek gidermeleri için öneriler sunmalıdır.”

* “Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, İller İdaresi Genel Müdürlüğü ise İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Bu çift başlı yapı koordinasyon zayıflığıyla beraber sorunları da artırmaktadır.”

* “Belediye meclislerinin oluşum şekli, meclislerdeki meslek dağılımı, rant gruplarının komisyonlardaki hâkimiyetleri dikkate alınmalıdır.”

* “Belediye meclislerinde imarla ilgili oylamalarda karşı oyların sahipleri belirtilmediğinden hiçbir meclis üyesine soruşturma izni verilememektedir. Aslında bu durum, kanuna karşı hiledir.”

* “1984-1986 yıllarında illerde hazırlanan imar planları merkezi idareye, Ankara’ya gönderilir, burada tasdik edilirdi. Bu merkezi yapı sürdürülememiştir.”

* “İskâna açılacak bir alanın zemin ve diğer tüm özelliklerini ele alarak ciddi bir planlama maalesef ülkemizde yapılmamaktadır.”

* “Günümüzde belediyelerin yaptıkları planların kontrollerinin olmadığı üzüntü ile yaşanmaktadır.”

* “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, belediyelerin yerini kısa ve orta dönemde alma imkânı yoktur. Zira il müdürlükleri hem kadro hem de tecrübe olarak yeterli değildir.”

KAÇAK YAPILAŞMADA RÜŞVET ÇARKI!


Avrasya dergisindeki bu yazıda dikkat çeken bir konu da, imar planlarındaki yetki ve kaçak yapılaşmalardaki rüşvet çarkı. Adem Esen diyor ki;

* “İmar planları yapma yetkisinin yerel yönetimlerden alınarak tamamen merkezi idareye devredilmesi konuyu çözemez, daha sıkıntılı hale getirir. Bu sebeple merkezi idarelerin yaptıkları genel planlara uygun olarak yerel özellikler dikkate alınarak küçük ölçekli planların yapılması sağlanmalı ve planların imar tadilatları ile bozulması için idari vesayet için siyasi etkilerden uzak Sayıştay benzeri bağımsız bir kamu kurumu oluşturulmalıdır.”

* “İnşaat izni ve ruhsatlarının belediye tarafından takip edilmesinde ciddi sorunlar yaşanmaktadır.”

* “İnşaat yapacak kişilerin nitelikleri yasalarla düzenlenmelidir.”

* “İnşaat yapım sürecinde en küçük detayların bile ihmal edilmemesi gerekir. Mesela kalıp çakılması, demirlerin paslanmasının önlenmesi, beton denetimi ve demir bağlamalarından sonra beton dökülmeden önce buraların temizlenmesi, demirlerin nervürlü olup olmadığının kontrolü gerekir.”

* “Özellikle konut binalarında giriş katlarda yumuşak kat etkisi yaratan işyeri oluşturma uygulamasına müsaade edilmemeli; yapısal düzensizlikler ortaya çıkaran ‘çıkma’lar yasaklanmalıdır. Bitişik nizamdan kaçınılmalı; bitişik nizamlardaki kat yükseklik farklarına dikkat edilmelidir.”

* “Kaçak inşaatlar önlen(e)memektedir.”

* “İmar afları ciddi sıkıntılara yol açmıştır. Konu sadece idare hukukunun konusu olmakla kalmamalı, ceza hukuku açısından da yeterince düzenlenmelidir.”

* “İmar ve inşaat konularında yerel kamu denetçiliği faydalı olacaktır.”

* “Bina yönetimlerinin sorumlulukları düzenlenmelidir.”

* “Sayıştay’ın bazı denetimlerinde imar konuları yer almaktadır. Oysa aynı konular ilgili bakanlıkların veya yerel yönetimlerin raporlarında yeterince yer almadığı görülmektedir.”

* “Bazı görüşlerde Afet Bakanlığı kurulması önerilmektedir. Sorunu çözmeye yönelik yaklaşımlarda yeni kurumların ihdası çoğu kere bürokrasiyi artırmakta ve karmaşaya yani koordinasyon bozukluğuna yol açmaktadır. Afet Bakanlığı kurulması da böyle bir sonuca götürebilir.”

* “Seçimlere yakın kaçak yapılaşma artmaktadır… Bu da rüşvet gibi yollarla olmaktadır.”

 



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor