Avrupa’nın Suriyeli mülteci krizi

Avrupa’nın Suriyeli mülteci krizi

Avrupa, Suriye’de iç savaştan kaçan ve kapısına dayanan on binlerce mülteci adayını ne yapacağını bilemiyor. BM ise Avrupa`nın daha çok destek vermesini istiyor.

Haber Merkezi


Avrupa ülkeleri, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (HCR) Suriyeli mültecilerin ağırlanmasına yönelik çağrılarına kendi iç siyasi ve ekonomik koşulları nedeniyle kısıtlı yanıt verebiliyor.

HCR verilerine göre, Suriye’de krizin patlak verdiği günden bu yana 2 milyondan fazla Suriyeli ülkesini terk etti. Bunların ezici çoğunluğu (yüzde 97) Lübnan, Türkiye ve Irak’a yerleşenlerden oluşuyor. Toplam nüfusu 4 milyon 400 binden ibaret Lübnan’da şu anda resmi rakamlara göre 760 bin Suriyeli mülteci yaşıyor. Ancak bazı Lübnanlı yetkililer bu rakamın 1 milyondan fazla olduğunu söylüyor. HCR verileri, Ürdün’de 600 bin, Türkiye’de 500 bin, Irak’ta 190 bin, Mısır’da ise 110 bin Suriyeli mültecinin ağırlandığını gösteriyor.

Yanıt bekliyorlar

Suriyeli mültecilerin büyük bölümü komşu ülkelere sığınmış olsa da bazıları şansını başta Avrupa olmak üzere Batı ülkelerinde deniyor. Şu anda AB sınırları içinde on binlerce Suriyeli mülteci adayı, iltica başvurularının sonuçlanmasını bekliyor. Almanya’ya 2011 yılından bu yana sığınma başvurusunda bulunan Suriyeli sayısı 18 bini aşmış durumda. Suriye’deki krizin başlangıcından günümüze 50 binden fazla Suriyeli Avrupa ülkelerine sığınma başvurusunda bulundu.

En fazla başvuru kaydeden ülke konumundaki İsveç, bugüne kadar 11 bin Suriyeli`ye mülteci statüsü verdi. İsveç’e haftada ortalama 700 Suriyeli mülteci adayının geldiği belirtiliyor. 1970’li yıllarda Suriye ve Irak’tan çok sayıda mülteci aldığı için bugün de Suriyelilerin öncelikli istikameti haline gelen İsveç, mülteci ağırlama kapasitesinin sınırlı olduğunu söylüyor ve yakın gelecekte talebe yanıt veremeyeceği konusunda Avrupalı ortaklarını uyarıyor. Yılbaşından bu yana AB ülkelerine Suriyeli mülteciler tarafından yapılan sığınma başvurularının 4 bin 700’ü İsveç, 4 bin 500’ü Almanya, 700’ü ise Fransa’da kaydedildi.

BM daha fazla destek istiyor

HCR bu rakamların yeterli olmadığı görüşünde. BM’nin bu önemli ajansını 2005 yılından bu yana yöneten Portekiz eski Başbakanı Antonio Guterres, Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile yaptığı görüşme sonrasında AB’den Suriyeli mülteciler için daha fazla çaba sarf etmesini istedi. HCR, AB ülkelerinin bu yıl 10 bin, 2014 yılında ise 30 bin Suriyeli mülteciye kapılarını açmasını istiyor.

HCR’nin bu çağrısı AB başkentlerinde pek de yankı uyandırmış görünmüyor. Bugüne kadar İngiltere gibi yaklaşık 2 bin Suriyeli`ye mülteci statüsü veren Fransa, mevcut rakama ek olarak sadece 500 Suriyeli mülteciyi ağırlayabileceğini bildirdi. Finlandiya ve Avusturya da 500’er Suriyeli`ye kapı aralayabileceklerini duyurdu. Bu arada Avusturya’nın, ağırlayacağı Suriyeli mülteciler için “sadece Hrıstiyan kadın ve çocuklar” kriteri uluslararası planda tepki gördü.

Bulgaristan, İtalya ve Yunanistan yardım istedi

Suriyeli mülteci adaylarının AB’ye giriş noktaları olan Bulgaristan, İtalya ve Yunanistan’ın da baskı altında oldukları belirtilmekte. Bulgar hükümeti, ülkedeki 4 binden fazla Suriyeli mülteci adayıyla başa çıkmakta zorlandığı için geçtiğimiz günlerde AB’den yardım talebinde bulundu. Ancak Avrupa Komisyonu Sofya’ya finansal ve teknik yardım vaadinde bulunmakla yetindi. Bulgar İçişleri Bakanlığı “kriz durumu”ndan söz ediyor. İtalya’dan da benzer uyarılar geliyor. HCR, yıl başından bu yana ülkeye deniz yoluyla 4 bin 600 Suriyeli mülteci adayının ulaştığını bildirdi. İtalyan polisinin, çoğu kuzey Avrupa ülkelerine gitmek isteyen mülteci adaylarını, kontrol ettikten sonra serbest bıraktığı söyleniyor.

Almanya ise 5 bin Suriyeli`ye doğrudan ikamet ve çalışma izni vereceğini duyurdu. Diğer mülteci adaylarının iltica başvurusu yapmaları gerekecek. Almanya Kosova savaşı sırasında yaklaşık 20 bin, Bosna savaşı sırasında ise 300 bin mülteciye kucak açmıştı.

Türkiye`de mülteci sayısı 600 bini aştı

Buarada Türkiye hükümeti tarafından bugün (21 Ekim) yapılan açıklamada, Türkiye`de Suriyeli mülteciler için 21 mülteci kampı kurulduğu, bu kapmlarda mültecilere konaklama, gıda ve sağlık gibi insani yardım hizmetleri verildiği bildirildi.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor