• BIST 100

    10158,6%-0,15
  • DOLAR

    32,18% 0,08
  • EURO

    35,08% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2472,74% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

‘Avrupa, Çin´in ekonomideki etkisine karşı bir denetim mekanizması geliştirebilir´

‘Avrupa, Çin´in ekonomideki etkisine karşı bir denetim mekanizması geliştirebilir´

Rusya Bilimler Akademisi Avrupa Enstitüsü Müdür Yardımcısı Vladislav Belov, Çin´in ekonomilerini etkisi altına almasına karşı koymak için Avrupa ülkelerinin Çinli yatırımcılara karşı bir denetim mekanizması geliştirebileceğini söy

 

 

Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Çin´in Avrupa´daki ekonomik etkisini arttırmasından endişe duyduklarını belirtti. Gabriel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´la görüşmesinde de Avrupa´ya Çin´in jeopolitik stratejisine karşı koyma ve Çin´e karşı ortak bir tepki geliştirilmesi çağrısı yaptı.

Konuyla ilgili Sputnik´e konuşan Rusya Bilimler Akademisi Avrupa Enstitüsü Müdür Yardımcısı Vladislav Belov, Gabriel´in bu ifadelerinin Avrupalıların Çin´in Avrupalı şirketleri satın alması ve Çin parasının etkisi altına girmesinden duyduğu endişeyi yansıttığını söyledi.

Belov 'Çin´in her Avrupa ülkesinde kendi stratejisi var. Buna verilebilecek tek cevap Avrupa ülkelerinin eylemlerini koordine etmesi. Çin tüm Avrupa ülkelerinde ekonomiyi etkisi altına alıyor. Geçen yıl, Çin´in yatırımlarına karşı bir denetim mekanizması geliştirilmesi gerektiğini gösterdi. Mesele de bu zaten. Gabriel de bu gibi mekanizmaların geliştirilmesi için bir başlangıç yaptı. Çabaları da genel anlamda destekleniyor' ifadelerini kullandı.

‘AVRUPA DENETİM MEKANİZMASI GELİŞTİREBİLİR´

Belov, Avrupa´nın atabileceği adımları da şöyle sıraladı: 'Avrupa´nın ilk olarak Çinli yatırımcılara karşı bir Denetim mekanizması, daha sonra da AB´nin stratejik bir partneri olarak Çin´e karşı ortak bir strateji geliştirileceğini tahmin ediyorum. Çin de Avrupalı politikacılara göre himayeciliği teşvik edip Avrupalılara kendi ekonomileri içinde oyun kuralları belirleyecek ve sürekli Avrupa´daki stratejik şirketleri satın alacak.'



18.3° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor