Tarih: 05.07.2018 11:14

Avrupa Komisyonu: Yunanistan artık Euro Bölgesi´nin normal bir üyesi

Facebook Twitter Linked-in

 

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB), IMF´nin oluşturduğu troyka ile 2010´dan beri 3 kurtarma paketi anlaşması yapmış olan Yunanistan´ın artık Euro Bölgesi´nin normal bir üyesi haline geldiği iddia edildi. Atina´yı ziyaret eden Avrupa Komisyonu´nun ekonomi ve finanstan sorumlu üyesi Pierre Moscovici, Yunanistan´ın 4´üncü kurtarma paketine ihtiyacının olmadığını açıkladı. 

´BİZE İHTİYACINIZ KALMADI´

Yunanistan Maliye Bakanı Öklid Çakalatos ve Başbakan Aleksis Çipras´la görüşmesinin yanısıra parlamentoda da konuşan Moscovici, Yunanistan´ın artık Euro Bölgesi´nde normal bir ülke olduğunu, Brüksel´in yardımına ihtiyacının bulunmadığını söyledi.

´´Yunanistan artık kendi ayakları üzerinde durabilir. Normal bir ülke olmasının vakti geldi´´ diyen Moscovici´nin ´´Hiçbir şekilde 4´üncü kurtarma programı olmayacak. Troyka mali denetim için Atina´ya geri gelmeyecek. Birlikte yeni bir sayfa açacağız´´ sözlerini milletvekilleri alkışlarla karşıladı.

PİYASALARA GERİ DÖNÜŞ

3´üncü programın süresi 20 Ağustos´ta dolacak. Başbakan Çipras, bundan böyle Yunanistan´ın dış destek olmaksızın borç ihtiyacını uluslararası sermaye, finans piyasalarından karşılamayı hedefliyor.

GELECEK YIL HÜKÜMET HARCAMALARINDA 1.8 MİLYAR EURO´LUK YENİ KESİNTİ 

Ancak yeni kurtarma paketi çıkmayacak olsa da Atina´nın gelecek yıl yeniden emeklilik maaşlarında kesintiye, vergide yükseltmeye gitmesi gerekiyor.

´AHDE VEFA´

Bununla birlikte Avrupa Komisyonu´nun finans sorumlusu, yeni kemer sıkmanın öncekilere kıyasla daha yumuşak olabileceğini ifade etti.

Moscovici, Çakalatos ile ortak basın toplantısında ´´Pacta sunt servanda. Yani ahde vefa gerekir. Ama bağlı kalınacak yükümlülüklerin eskisi kadar sıkı olması şart değil´´ dedi.

 
GENÇLER GERİ GELECEK Mİ? 

Euronews´un Atina muhabiri Nicoleta Drougka, kurtarma paketleri biteceğine ve normalleşmeye dönüleceğine göre sıranın beyin göçünü geri çevirmeye gelmesi gerektiğini belirtti. Drougka, şu değerlendirmeyi yaptı:

´´Ekonomik kriz sırasında çoğunluğu genç, yarım milyon Yunanistanlı, geçimini sağlamak için yurtdışına çıktı. Pierre Moscovici´nin onlar ve geride bıraktıkları aileleri için özel bir mesajı var: Kurtarma paketi bittikten sonra Avrupa Komisyonu onları unutmayacak. Son 10 yılda ülkeyi terk eden insan gücünü geri getirebilmek Yunan hükümetinin bundan sonraki büüyük sınavı olacak.´´




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —