Tarih: 03.02.2014 09:12

Avrupa İle Rusya Arasında Ağız Dalaşı

Facebook Twitter Linked-in

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Münih konferansında yerlerini almaya hazırlanırken...


Münih’te düzenlenen Güvenlik Konferansı’nda Batılı ülkeler ve Rusya arasında oldukça sert ifadelerin geçtiği atışmalar yaşandı. Tartışmanın nedeni, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Rusya’yla daha da yakınlaşmak uğruna Avrupa Birliği’yle yaptığı ticari anlaşmadan vazgeçtiği Ukrayna’da yaşanan halk ayaklanması.

Toplantıda konuşan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, “demokratik ve Avrupalı bir gelecek mücadelesinin” verildiği hiçbir ülkenin Ukrayna kadar önem taşımadığını söyledi; hem Amerika, hem de Avrupa Birliği’nin Ukrayna halkına destek verdiğini açıkladı.

Kerry bugün Ukrayna muhalefetinin temsilcileriyle, muhalefet lideri Arseni Yatsenyuk ve eski boksör Vitali Kliçenko’yla görüştü. Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Kerry`nin Ukraynalı muhalefet liderlerine 'Amerika`nın demokrasi ve seçim hakkını savunma konusunda Ukrayna halkına verdiği desteği' yinelediğini açıkladı. Sözcü ayrıca Kerry`nin muhalefet liderlerine 'barışçı kalma ve müzakerelere devam etme' tavsiyesinde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise, Avrupalı siyasetçileri, Ukrayna’daki hükümet karşıtı gösterileri körüklemekle suçladı. Lavrov düzenlediği basın toplantısında, Avrupalı siyasetçilerin Ukrayna’da devlet binalarını işgal eden eylemcileri kınamadığına dikkati çekti.

Ukrayna’daki halk ayaklanması Kasım ayından bu yana yayılmış durumda.

Dün Cumhurbaşkanı Yanukoviç, geçmişteki gösterilere katıldıkları için gözaltına alınan eylemcilere af çıkaran yasayı imzalamıştı. Ancak yasa, affı işgalcilerin devlet binalarını terk etmesi koşuluna bağlıyor.

Muhalefet liderleri bu koşulu reddetti. Yanukoviç yasayı imzalamadan bir gün önce “akut solunum yolları enfeksiyonu” rahatsızlığı nedeniyle hastalık izni almıştı.

Muhalefet eylemcilerinden Dimitro Bulatov’un kaçırılması Ukrayna’da gerilimin daha da tırmanmasına yol açtı. 22 Ocak’ta kaçırılan ve uzun süredir kendisinden haber alınamayan Bulatov daha sonra Kiev yakınlarında yaralı halde bulundu. Dimitro Bulatov, kimliği belirsiz saldırganlarca kaçırıldığını, işkence gördüğünü ve daha sonra da kendisini kaçıranlar tarafından ormanda terk edildiğini söyledi. Muhalefet eylemcisi, yakındaki bir köye yürüyerek ulaşmış ve arkadaşlarını telefonla durumdan haberdar etmişti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Cumhurbaşkanı Yanukoviç’ten ayaklanmalar sırasında yaşanan ölüm, adam kaçırma ve işkence iddialarını soruşturmasını istedi. İddiaların, BM İnsan Hakları yetkilisi Navi Pillay’ı “dehşete düşürdüğü” bildirildi.

Viktor Yanukoviç ise muhalefet liderlerini siyasi krizi tırmandırmakla suçluyor ve kendi hükümetinin çatışmalara son vermek için kendi yükümlülüklerini yerine getirdiğini öne sürüyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin hafta ortasında yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya verecekleri 15 milyar dolar kredi ve doğal gaz indirimleri için bu ülkede yeni hükümetin kurulmasını bekleyeceklerini açıklamıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —