Tarih: 15.08.2022 10:11

Avrupa´da kuraklık: 500 yılın en kötüsü olabilir

Facebook Twitter Linked-in

 

Bilim insanları, Avrupa´da halihazırda yaşanan kuraklığın, 500 yıldan fazla süredir görülen en şiddetli kuraklık olabileceğini belirtiyor.

Avrupa, rekor seviyelere ulaşan sıcaklıklarla kavrulmaya devam ediyor. Nehirleri kurutan ve ekinlerin zarar görmesine neden olan kuraklık; nakliye, enerji ve gıda üretimi konusunda ciddi olumsuzluklara yol açıyor.

Avrupa´nın batı, orta ve güneyinde neredeyse 2 aydır kaydadeğer bir yağışın görülmemesiyle meteorologlar, kıtadaki kuraklığın 500 yıldan fazla bir süredir görülen en ciddi boyutlara ulaşmış olabileceğine dikkat çekiyor.

/resimler/2022-8/15/1012104424091.jpg

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi´nden Andrea Totti, bu yılki durumu henüz sona ermemesi nedeniyle tam olarak analiz etmediklerini belirterek, 'Son 500 yılda 2018´deki kuraklığa benzer bir olay olmamıştı. Ancak bu yıl, bence daha kötü.' ifadesini kullandı.

Totti, kıtadaki kuraklığın hem kuzey hem güney bölgelerde artabileceğine dikkat çekti.

İTALYA´NIN EN BÜYÜK GÖLÜNDE KURAKLIK ALARMI

/resimler/2022-8/15/1012446496057.jpg

İtalya´daki önemli seyahat noktalarından Garda Gölü, bu sene kuraklıkla boğuşuyor. Göle gelen turistler, geçmiş yıllara göre çok farklı manzaralarla karşılaştı. Gölde bulunan Sirmione Yarımadası´nı çevreleyen kayalar, suyun çekilmesiyle ortaya çıktı.

Aylardır kaydadeğer bir yağış almayan Kuzey İtalya´da kar yağışı bu yıl yüzde 70 seviyesinde azaldı. Bu durum, nehirlerin kurumasına neden olarak tarım ve endüstriyi etkiledi. Ülkedenin en uzun nehri Po´da, kuraklık nedeniyle suyun azalması, çiftçilerin milyarlarca euroluk zarara uğramasına neden oldu. Birçok Avrupa ülkesi bu yaz su kullanımını kısıtlamayı teşvik ediyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —