Avrupada´daki Her Devler aynısını Yapardı

Avrupada´daki Her Devler aynısını Yapardı

Mustafa Yeneroğlu: Türkiye´de şu an öyle bir durum hakim ki belki de Türkiye´deki toplum muhtemelen yıllardır hiç bu şekilde birlik olmamıştı. Muhalif partilerin tamamı hükümetin çizgisini destekliyor ve milyonlarca insan sokaklarda ve a

Ann-Kathrin Büüsker

--AK Parti Politikacısı Mustafa Yeneroğlu, Türkiye´nin Başarısız Darbe Girişiminin Sözde Destekçilerine Karşı Tutumunu Savundu. Yeneroğlu, Deuschlandfunk´a Verdiği Mülakatta Türkiye´nin Halen Bir Hukuk Devleti Olduğunu Söyledi. Fakat Darbe Girişiminin Ardından Devletin Zor Durumda Olduğunu ve Olayları 'Şiddetle Geri Püskürtmesi' Gerektiğini Belirtti--

ANN-KATHRIN BÜÜSKER: Federal Hükümet İnsan Hakları Politikası ve İnsani Yardım Sorumlusu Bärbel Kofler, Türkiye´de olayların şu an hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda ilerlemediğini söylüyor. Bununla ilgili olarak AK Parti üyesi ve Türk Parlamentosunda İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu ile görüşmek istiyorum. Günaydın Sayın Yeneroğlu.

MUSTAFA YENEROĞLU: Merhaba, günaydın.

BÜÜSKER: Sayın Yeneroğlu, Bayan Kofler´e nasıl yanıt vermek istersiniz, Türkiye´de hukuk devleti ilkesinin durumu nedir?

YENEROĞLU: Türkiye son yıllarda çok zorlu bir coğrafi duruma rağmen çevresindeki paramparça olan ülkelere rağmen üç milyondan fazla insanı kabul etmiş ve eskiden olduğu gibi Avrupa´nın desteği olmadan onların ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Şimdi iki yıldır Avrupa´dan belli belirsiz bir destek görüyoruz ve Türkiye´de hukuk devleti ilkesine uyulmadığı yönünde genellemeler ve benzeri eleştirilerin yapılması Türkiye´deki gerçeklerle örtüşmüyor.     

BÜÜSKER: Sayın Yeneroğlu, Türkiye´de normalleşmeye ihtiyaç olduğunu söylüyorsunuz. Şu sıralar 10 binden fazla insan tutuklu, on binlercesi ya işten çıkarıldı ya da açığa alındı bu şekilde nasıl normalleşmeye katkı sağlanabilir ve bu toplumu daha çok bölmez mi?  

YENEROĞLU: Bu, toplumu bölmez tam tersine. Türkiye´de şu an öyle bir durum hakim ki belki de Türkiye´deki toplum muhtemelen yıllardır hiç bu şekilde birlik olmamıştı. Muhalif partilerin tamamı hükümetin çizgisini destekliyor ve milyonlarca insan sokaklarda ve askeri darbeye karşı çıkıyor. Şu an birçok insan bu önlemleri sadece desteklemekle kalmıyor, şiddetle talep ediyorlar.

BÜÜSKER: Yine de bir o kadar da eleştiren var. Ülkede şu an mevcut şartlar altında azınlıkların haklarının korunmasını nasıl güvence altına alıyorsunuz?

YENEROĞLU: Eleştiren insanların da bulunması iyidir. Bir taraftan Türkiye´de muhalefetin bulunmadığı diğer taraftan ise eleştiri yapıldığı söyleniyor. Elbette eleştirenler var elbette Türkiye´de halen güçlü bir muhalefet var ve bu iyi bir şey. Özgür bir demokraside eleştiri olmalıdır, düşünceyi açıkça ifade edilebilmelidir buna göre eleştirilebilir önlemler de olmalıdır.

BÜÜSKER: Uluslararası Af Örgütü bu sabah birçok darbecinin akibetinin ne olduğunun şu an için bilinmediğini söyledi. Tutuklulara -10 binden fazla insandan bahsediyoruz- gerçekten uygun muamele edildiğini nasıl garantileyebilirsiniz? 

YENEROĞLU: Bir yandan bu 10 bin insanın muhtemelen yüzde 80´inden fazlası şüpheli hal ilkesine göre genellikle doğrudan suçüstü yakalanan ve bunun üzerine tutuklanan askerlerden oluşuyor. Darbe gecesi yüzlerce insanın ölmesi, binlercesinin yaralanması, devletin zor durumda olması ve bu yüzden de alenen şiddetle kapsamlı müdahale etmek durumunda olması muhtemelen Uluslararası Af Örgütü ile diğer birçok örgütün umurunda değil...

BÜÜSKER: Sayın Yeneroğlu, bu insanların darbe yaparak suç işlediklerini sanırım kimse sorgulamıyor. Fakat soru şuydu: “Siz bu insanlara uygun muamele yapıldığını nasıl garantileyebilirsiniz?” 

YENEROĞLU: Türkiye´de eskiden de olduğu gibi hukuk devleti ilkesi geçerlidir. Mahkeme önünde tedbirler karşısında kendinizi savunabilirsiniz hatta tutuklananların birçoğu mahkeme iddiaları inandırıcı bulmadığından dolayı son zamanlarda serbest bırakıldılar ve bu nedenle insanlar tekrar serbestler. Diğerlerinin suçları ise kanıtlandı ve tıpkı eskiden olduğu gibi başka her Avrupa ülkesinde de bu böyledir.

BÜÜSKER: AKP üyesi ve Türk Parlamentosunda İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu bildirdi. Sayın Yeneroğlu bu sabah Deutschlandfunk ile yaptığınız görüşme için çok teşekkür ederim.

YENEROĞLU: Teşekkürler, iyi günler.

     BÜÜSKER: Teşekkürler, size de. (Almanya,Deutschlandradio-03.08.2016)



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading