Avrupa´daki mülteci ve göçmenlerin uyum süreci nasıl ilerliyor?

Avrupa´daki mülteci ve göçmenlerin uyum süreci nasıl ilerliyor?

'Eugenio Ambrosi: Nüfusla ilgili verilere bakacak olursak, Avrupa´nın işçi olarak kabul ettiği göçmen sayısını artırması gerekiyor. Bu sadece mülteci ve göçmenlere yardım etme manasına gelmiyor. Tüm kıtada süregelen hareketliliği dah

 

2015 yılında göç eden insan sayısı II. Dünya Savaşı´ndan beri görülen en yüksek noktaya ulaştı. Mültecilerin çoğunluğu Avrupa´nın gelişmiş ülkelerine sığındı. Aslında mültecilerin sayısı Avrupa Birliği nüfusunun sadece 0.3%‘üne eşit.

2015 yılında Avrupa´ya yarım milyon göçmen akın etti. Bu sene bu rakam şimdiden 200 bine ulaştı. Bu insanların çoğu savaşın sürdüğü Suriye, Irak ve Afganistan´dan geliyor.

Mülteci sorununu en iyi çözen ülke Almanya oldu. Ülkeye son birkaç senede 500 bin göçmen geldi ve bunların 150 bin kadarı şu anda güvende… Ancak mültecileri kabul etmek yeterli mi? Onların dil öğrenme, meslek edinme ve uyum süreci ne olacak?

Uyum süreci çok önemli… Çünkü Suriye, Irak, Somali ve Afganistan´dan gelenmülteciler yakın bir zamanda ülkelerine dönemeyecek ve Avrupa´da kalacaklar.

Insiders´ın bu bölümünde Almanya ve Hollanda´ya giderek bu ülkelerin uygulamış olduğu kapsamlı uyum süreci faaliyetlerini inceleyeceğiz. İtalya´da ise travma yaşayan ve ülkeye daha iyi uyum sağlamalarına çalışılan mültecileri konu alacağız.

Katliama tanık olan ve göç etmek zorunda kalan insanlar… Şimdi Milan´a uzanıyor ve mültecilerin yaşadıkları travmaları atlamalarına yardım etmeye çalışan terapi uzmanlarını ekranlara getiriyoruz.

Konuyla ilgili Uluslararası Göç Örgütü Başkanı Eugenio Ambrosi ile Brüksel´de bir röportaj gerçekleştirdik.

euronews:
Tecrübelerinize dayanarak, mültecilere dil sorunu ve iş bulma konusunda yardım etme dışında ne yapılması gerekir? Başka konularda da yapılan çalışmalar var mı?

Eugenio Ambrosi, Uluslararası Göç Örgütü Başkanı: ‘‘Karşılama, dil eğitimi, ülkedeki kültürel yapı hakkında danışmanlık hizmeti ve iş piyasasına yönlendirme faaliyetleri, sanırım mültecilerin uyum süreci konusunda üye ülkelerin yapması gereken en öncelikli çalışmalar… Bunun yanında göçmen ve mültecilere uyum sorunu konusunda yardım etmek, sadece insani yönden iyi bir şey sayılmamalı… Bu sürecin hızlanması demek mülteci ve göçmenlerin ülkeye katkı sağlaması, toplumla iç içe olarak daha güçlü bir sosyal yapının kurulması anlamına geliyor.´‘

euronews: ‘‘Peki ya psikolojik destek?´‘

Eugenio Ambrosi, Uluslararası Göç Örgütü Başkanı: ‘‘Avrupa´ya gelen insanlar 100´de yüz oranında ağır bir travmanın etkisinde kalmış. Ayrıca Avrupa´ya gelen bu insanların arasında farklı şekilde gruplandıracağımız göçmen ve mülteciler de bulunuyor. Çoğu çocuklu olan ve son iki senede Avrupa´ya gelen bu insanların yüzde 25´i aşırı derecede şiddet görmüş. Farklı yaş gruplarında ve aralarında çok küçük olan birçok çocuk da şu anda ailesinden ayrı bir vaziyette tek başlarına seyahat ediyor ve Avrupa´ya gelmek zorunda bırakılmış. Tek başına kalmış kadın, hasta, yaşlı ve çeşitli şiddet olaylarına maruz kalmış birçok insan yine Avrupa sınırlarında sığınacak bir yer arıyor. Eğer Avrupa´ya gelen bu göçmen ve mültecilere insan olduklarını yeniden hatırlatmak istiyorsak, bu mağdur vatandaşlara psikolojik destek vermemiz gerekiyor.´‘

euronews: ‘‘Sizce Avrupa yeterli çabayı gösteriyor mu?´‘

Eugenio Ambrosi, Uluslararası Göç Örgütü Başkanı: ‘‘Nüfusla ilgili verilere bakacak olursak, Avrupa´nın işçi olarak kabul ettiği göçmen sayısını artırması gerekiyor. Bu sadece mülteci ve göçmenlere yardım etme manasına gelmiyor. Tüm kıtada süregelen hareketliliği daha iyi yönetmek ve Avrupa´nın çıkarlarını düşünmek zorundayız. Bunun yanında dünyanın farklı bölgelerinde, mültecilerin barınması konusunda daha fazla çalışmalar yapılıyor. Sadece Suriye´ye komşu ülkelerde değil, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde de bu insanların yeni bir hayat kurması için büyük çapta çalışmalar yürütülüyor.´‘

euronews: ‘‘Avrupa´daki uyum süreciyle ilgili yasalar ve bu iş için yapılan hazırlık çalışmaları ülkeden ülkeye değişiyor. Mültecilerin göç dalgası hala devam ediyor. Bu insan akışı bir gün bitse de mülteci ve göçmenlerin ayrımcılığa uğramaması ve Avrupa´nın çıkarına olacak şekilde uyum sorununu atlatabilmeleri için üye ülkelerdeki çalışmalar devam ediyor. Zaten bir çoğumuzun da temennisi bu şekilde…´‘



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yükleniyor