Tarih: 20.04.2015 15:50

Avrupa`nın Duruşu Irkçılığı Yansıtıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Ceylan Yeğinsu

Avrupa Parlamentosu Türk hükûmetine, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü sırasında Ermenilerin öldürülmelerini soykırım olarak tanıması çağrısında bulunan bir yasa tasarısını geçirdikten sonra Türkiye Başbakanı, Avrupa`yı ırkçılık belirtileri göstermekle suçladı.

Türkiye söz konusu yasa tasarısını hiçe sayma yemini etse de Türk hükûmetinden yetkililer, Avrupa Birliği’nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosuna tepki göstererek Parlamentoyu, Türkiye ile ilişkilerinde engeller oluşturmakla suçladı. Ancak Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu`nun açıklamaları daha da ileri gitti.

Başbakan Davutoğlu Ankara`da gazetecilere, 'Eğer Avrupa Parlamentosu barışa katkıda bulunmak istiyorsa herhangi bir dinî veya etnik gruba karşı nefret doğuracak kararlar almaması lazım (...) Mesele artık Türk-Ermeni meselesinin ötesine geçmiştir. Bu, Avrupa`daki ırkçılığın yeni bir yansımasıdır.' dedi.

Türkiye, zulümler yaşandığını kabul ederken birçoğu Türk olmak üzere çok sayıda insanın da iç savaş ve kıtlık sonucu öldürüldüğünü iddia ederek ölümlerin sorumluluğunu kabul etmiyor. Türk hükûmetleri yüzyıldır soykırım tabirini şiddetle reddediyor.

1915 olaylarını tanımlamaya yönelik tartışma, Papa Fransuva`nın pazar günkü ayinde ölümleri anmak için soykırım kelimesini kullanmasından sonra ivme kazandı. Söz konusu açıklama, Türkiye`nin Vatikan Büyükelçisi’ni geri çağırmasıyla diplomatik bir kargaşaya neden oldu.

Avrupa Parlamentosunun çarşamba günkü -Türkiye`ye Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmesi ve soykırımı tanıması yönünde çağrı yaptığı- kararı Türk hükûmetini daha da öfkelendirdi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile yaptığı görüşmede Başbakan Davutoğlu, Avrupa`ya, otantik kavimleri etkileyen arşivlerini açarak kendi arka bahçesine bakmasını söyledi.

Türk Başbakan, 'Avrupa tarihini açacak olursak Asya`da, Avrupa`da neler yapıldığına dair sorular oluşacaktır (...) Buralardaki otantik kavimlere ne oldu? Nerede Aborjinler? Nerede Kızılderililer?' dedi ve ekledi: 'Bizde getto olmadı. Getto Avrupa`nın eseridir. Gettonun olduğu yerde önce etnik ayrımcılık sonra da soykırım olur.' dedi.(ABD, The New York Times - 17 Nisan 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —