• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Avustralya Başbakanı: Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyabiliriz

Avustralya Başbakanı: Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyabiliriz

Avustralya, ABD´nin Kudüs adımını takip eden ikinci büyük ülke olabilir. Koyu bir Evanjelist olan Başbakan Scott Morrison, Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliği Tel Aviv´den buraya taşıma seçeneğini değerlendi

 

ABD Başkanı Donald Trump´ın uluslararası tepki çeken ve Ortadoğu´yu iyice karıştıran Kudüs kararını takip edecek ikinci lider çıktı: Avustralya Başbakanı Scott Morrison.

Liberal Parti´nin koyu Evanjelist lideri olan Morrison, Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliği Tel Aviv´den buraya taşıma seçeneğini değerlendirdiklerini İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu´ya söylediğini duyurdu.

Avustralya´nın, iki devletli çözüme bağlılığının ise devam ettiğini sözlerine ekleyen Morrison, bir karar almadan önce Bakanlar Kurulu ve diğer ülkelerin görüşünü alacağını belirtti.

´SEÇİM MANEVRASI´

Filistinliler Doğu Kudüs´ü gelecekteki devletlerinin başkenti olarak görüyor. 1967´deki Altı Gün Savaşları´nda Doğu Kudüs´ü işgal eden İsrail ise kentin ´ebedi ve bölünmez başkenti´ olduğunu iddia ediyor ve bunu dünyaya kabul ettirmeye çalışıyor.

Hem iki devletli çözümü desteklemenin hem de Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanımanın mümkün olabileceğini savunan Morrison´ın Kudüs hamlesi, rakiplerine göre, hükümetin geleceğini belirleyebilecek ara seçimler öncesinde ´siyasi bir manevra´.

´DOĞU KUDÜS´Ü DE FİLİSTİN´İN BAŞKENTİ OLARAK TANIYABİLİRİZ´

Gelecekte Doğu Kudüs´ü Filistin Yönetimi´nin başkenti, Batı Küdüs´ü de İsrail´in başkenti olarak tanıyabilecekleri bir senaryodan da söz eden Liberal Parti lideri, 'Avustralya bu fikre açık olmalı' diye konuştu.

BİBİ´DEN TEŞEKKÜR

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Twitter´da Morrison´a teşekkür etti.

Oysa Morrison´ın selefi Malcolm Turnbull, ABD örneğini izleyip elçiliklerini Kudüs´e taşıma olasılığını dışlamıştı.

İKTİDARDA KALMAK İÇİN YAHUDİ OYLARINI ALMASI LAZIM

Ama Turnbull´un parti içindeki yarıştan sonra istifa etmesiyle mecliste boşalan sandalyesi için cumartesi günü ara seçim yapılacak. İktidar partisi, Sydney´de Yahudilerin yoğunlukta olduğu Wentworth bölgesindeki seçimi kaybederse azınlığa düşecek.

´DIŞ POLİTİKAYLA TEHLİKELİ OYUN´

İşçi Partisi´nin Senato lideri Penny Wong, Morrison´un Yahudi oyları için Avustralya dış politikasıyla ´tehlikeli bir oyun oynadığını´ öne sürdü.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor