Tarih: 15.12.2018 11:24

Avustralya Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıdı

Facebook Twitter Linked-in

 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, hükümetinin Kudüs´ün batısını İsrail´in başkenti olarak tanımaya karar verdiğini açıkladı. 

Morrison, Avustralya hükümetinin Kudüs´ün batısını İsrail´in başkenti olarak tanıyacağını, öte yandan büyükelçiliğini İsrail-Filistin barış anlaşması sağlanana kadar buraya taşımayacağını söyledi.

BÜYÜKELÇİLİK TEL AVİV´DE KALIYOR, KUDÜS´E TİCARET VE SAVUNMA OFİSİ KURULACAK

Scott Morrison, Kudüs´de bir ticaret ve savunma ofisi kuracaklarını ve büyükelçilik için uygun bir mekan arayışına gireceklerini de kaydetti. Avustralya Başbakanı Kudüs´ün doğusunu Filistin´in başkenti olarak ancak iki devletli barış anlaşmasına varılmasının ardından tanıyacaklarını sözlerine ekledi. 

DAHA ÖNCE ABD VE GUATEMALA, KUDÜS´Ü İSRAİL´İN BAŞKENTİ OLARAK TANIMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, 2017´de ülkesinin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs´e taşıma kararı almıştı. Karar birçok ülkede protestolarla karşılanırken, Filistin´de düzenlenen gösterilerde İsrail çok sayıda Filistinliyi öldürmüştü. 

Washington yönetiminin ardından Guatemala ve Paraguay, büyükelçiliklerini Kudüs´e taşımayı kararlaştırmış ancak Paraguay´da hükümet değişikliği üzerine karardan dönülmüştü. 

RUSYA, BM KARARLARINA BAĞLILIĞINI KORUYOR

Rusya, Kudüs´ün statüsü konusunda BM kararlarına bağlılığını koruyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Nisan 2017´de yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı: 'Doğu Kudüs´ün statüsünün Filistin devletinin başkenti olarak ele alındığı BM´nin ilgili kararlarına bağlılığımızı teyit ediyoruz. Bununla birlikte, Batı Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak gördüğümüzü de belirtmeliyiz.'

Haziran 2017´de İsrail yönetimi, Rusya´ya büyükelçiliğini Kudüs´e taşımasını önermişti. Ancak Moskova, Filistin ve İsrail arasında ilişki tesis edilinceye kadar bu yönde adım atma niyetinde olmadığı yanıtını vermişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —