Tarih: 31.12.2015 14:44

Davutoğlu´ndan Irak´a yanıt: Askeri güçleri varsa DEAŞ´a karşı kullansınlar

Facebook Twitter Linked-in

 

Başbakan Davutoğlu NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Davutoğlu, Irak´ın Musul vilayetindeki Başika Kampı´nda bulunan Türk askerleriyle ilgili, 'Bugün Sayın İbadi ile görüştüm. Bizim orada bulunmamızın tek sebebi DEAŞ. Sayın İbadi´ye de söyledim. Irak´ın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Gönderilen eğitimcilerin görevi eğitimcileri korumak. Askeri gereklilik neyse ona göre karar alınır. Buradaki güvenliği sürdürmeye kararlıyız. Eğer Irak´ın askeri gücü varsa bunu askerimize değil, DEAŞ´a karşı kullanmalarını tavsiye ederim' diye konuştu.
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, Türkiye´nin Başika´daki askeri varlığını çekmemesine ilişkin yaptığı açıklamada, 'Egemenliğimiz için savaşmak zorunda kalırsak da buna başvurabiliriz' demişti.

´SİVİL ÖLÜMLER DEVLET KAYNAKLI DEĞİL´

Güneydoğu´daki birçok kentte devam eden sokağa çıkma yasaklarını değerlendiren Davutoğlu, 'Devlet tarafından hiçbir sivil hayatını kaybetmedi. Sivil ölümlerin tamamı terör örgütü kaynaklı' dedi.

´ÜNİTER DEVLETLERDE DE BAŞKANLIK SİSTEMİ OLABİLİR´

Davutoğlu, başkanlık sistemiyle ilgili, 'Üniter devletlerde de başkanlık sistemi olabilir. Parlamenter sistemde Başbakan´ın etkisi daha fazla. Tartışma Cumhurbaşkanı üzerinden yapılmamalı. Örneğin Başkanlık kararnamesi denetim dışı değildir. Başkanlık sistemi güçler ayrılığına daha uygun bir sistemdir. Evrensel demokratik değerlere yakın bir sistem olmalı. Gücün tek elde toplandığı önyargısıyla konuşamayız' dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —