• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Ayasofya`nın ibadete açılması talebi güçleniyor

Ayasofya`nın ibadete açılması talebi güçleniyor

Ayasofya`nın müze statüsünün değiştirilmesi talebi hükümetin İslamcı bir gündemi hayata geçirdiği eleştirilerini bir kez daha alevlendiriyor.

BBC

Times gazetesi (18 Kasım), Türkiye`de Ayasofya Müzesi`nin yeniden camiye dönüştürülmesi yönünde siyasi baskıların arttığını yazıyor. Gazete, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`ın Ayasofya`nın yeniden ``ibadete açılmasına`` yeşil ışık yakan sözlerinin yanısıra Milliyetçi Hareket Partisi sıralarından da benzer yönde bir talebin yükseldiğini bildiriyor.

Times, Ayasoyfa`nın camiye dönüştürülmesi kampanyasına eleştirel gözle bakan çevrelerin ise bu talepleri Türkiye`nin laik anayasasına yönelik saldırıların bir parçası olarak değerlendirdiklerini kaydediyor.

Times`ın ifadesiyle İstanbul`un en popüler turist mekanı olan eski Bizans kilisesi ve Osmanlı camii Ayasofya`nın müze statüsünün değiştirilmesi talebi hükümetin İslamcı bir gündemi hayata geçirdiği eleştirilerini bir kez daha alevlendiriyor.

Gazete, aşırı sağda diye nitelediği MHP`nin yaklaşan seçimler öncesinde AKP hükümetinin muhafazakar oylarına rakip olduğunu ve MHP`nin Ayasofya`nın camileştirilmesi yönünde bir yasa tasarısını meclise getirmeyi planladığını yazıyor.

Times`ın da aktardığı gibi, 537 yılında kilise olarak inşa edilen Ayasofya, Osmanlıların İstanbul`u ele geçirmesi ardından camiye dönüştürülmüş ve 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk`ün talimatıyla ibadete kapatılarak varlığını bir müze olarak sürdürmüştü.

Bizans İmparatoru Jüstinyen`in emriyle inşa edilen ve adı Yunanca `Kutsal Bilgelik` anlamına gelen Ayasofya, kuruluşundan sonraki 1000 yıl süresince dünyanın en büyük kapalı mekanıydı.

Times, geçen sene 3 milyon 3 yüz bin turistin ziyaret ettiği Ayasofya`nın Türkiye`nin laik sistemi adına güçlü bir reklam vazifesi gördüğünü bildiriyor.



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor