Azerbaycan`ın Star`ı Türkiye`de

Azerbaycan`ın Star`ı Türkiye`de

Türkiye ile Azerbaycan, Azeri devlet petrol firması olan SOCAR’ın Türkiye’nin Ege kıyısında bulunan Aliağa’da yıllık 10 milyon ton petrol rafine edecek bir tesisin kurulması için imzaladığı 3,29 milyar dolarlık kredi anlaşması ile ili

David O’Byrne

Türkiye ile Azerbaycan, Azeri devlet petrol firması olan SOCAR’ın Türkiye’nin Ege kıyısında bulunan Aliağa’da yıllık 10 milyon ton petrol rafine edecek bir tesisin kurulması için imzaladığı 3,29 milyar dolarlık kredi anlaşması ile ilişkilerini daha da pekiştirdi.

Anlaşma, Türkiye tarihinin en büyük ve en uzun süreli proje finansman kredisi anlaşması özelliğini taşıyor.

SOCAR hâlihazırda 800 milyon dolar yatırım yaptığı 5,59 milyar dolarlık projeye 2,4 milyar dolar daha katkıda bulunacak.

SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR); İspanyol Tecnicas Reunidas, İtalyan Saipem, Güney Koreli GS Engineering & Construction ve Japon Itochu firmaları tarafından inşa edilecek.

Türkiye ile Azerbaycan arasında giderek artan yakın ekonomik ilişkilerin en son örneğini teşkil eden bu anlaşma, TPAO’nun Total’in Şah Deniz’indeki gaz rezervleri hisselerinin yüzde 10’unu, BOTAŞ’ın da Şah Denizi’nden Avrupa’ya gaz taşıyan Azeri-Türk Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) hisselerinin yüzde 30’unu satın almasından sadece bir hafta sonra imzalandı.

Cuma günü yapılan imza töreninde konuşan Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız’a göre STAR anlaşmasıyla beraber her iki ülkenin gaz ve petrol alanında yaptığı yatırımın 2018’e kadar 45 milyar doları bulması bekleniyor.

Türk piyasasına yönelik faaliyet gösterecek olan söz konusu bu rafineri, Türkiye’nin enerji ithalatına olan bağımlılığının ve mevcut cari açığının azalmasına katkı sağlayabilir.

Türkiye’nin, Azerbaycan’ın esas ticaret ortağı olduğunun altını çizen Azerbaycan Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev ise 1000’den fazla Türk firmasının Azerbaycan’da aktif olarak çalıştığını ve bu sayının daha da artacağını belirtti.

İki ülke arasındaki ortaklık, Türkiye’nin Yunanistan sınırına kadar uzanan 2 bin kilometrelik TANAP gaz boru hattının tamamlanmasıyla daha da derinleşecek. Bu boru hattının yıllık kapasitesi 31 milyar kübik metre olacak. Yunanistan sınırından ise yıllık kapasitesi 20 milyar kübik metre olacak olan Trans Adriyatik Boru Hattı TAP projesine bağlanacak. TAP ile gaz Yunanistan ve Arnavutluk’tan sonra Adriyatik’ten geçerek İtalya’ya taşınacak.

Geçen hafta Total ve E.ON’un bu yatırım ortaklığından ayrılmayı düşündükleri şeklinde açıklamalar yapıldı. Bunların ayrılması BOTAŞ’ın ortaklığa dâhil olmasına yol açacaktır ki bu da Avrupa’da Türk-Azeri enerji ortaklığı daha da artacağı anlamına geliyor. (İngiltere merkezli Financial Times - 9 Haziran 2014)



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading