BAE Cumhurbaşkanı Paris´te Macron ile bir araya geldi: enerji anlaşmaları gündemin başında

BAE Cumhurbaşkanı Paris´te Macron ile bir araya geldi: enerji anlaşmaları gündemin başında

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, Fransa´nın Rusya- Ukrayna Savaşının ardından enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışmasıyla yakıt ve ulaşım anlaşmalarına odaklanan iki günlük bir ziyare

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, Fransa´nın Rusya- Ukrayna Savaşının ardından enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışmasıyla yakıt ve ulaşım anlaşmalarına odaklanan iki günlük bir ziyaretin başlangıcında Paris´te Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

  BAE lideri, Mayıs ayında üvey kardeşinden görevi devralmasından bu yana ilk yurtdışı devlet ziyaretini ve 1991´den beri bir BAE lideri tarafından Fransa´ya ilk ziyaretini gerçekleştiriyor .

Macron , baş harfleri MBZ olarak da bilinen Mohamed bin Zayed Al-Nahyan ile her iki ülke arasında akan yatırımlarla ve son olarak Fransa´nın şimdiye kadarki en büyük denizaşırı Rafale savaş uçağı satışını imzalamasıyla iyi bir ilişki kurdu .

Fransa cumhurbaşkanlığı yetkilisi ziyareti anlatan bir açıklamada, 'Bu güçlü ve sembolik bir jest' dedi.

Bir Fransız yetkiliye göre, iki ülke aynı zamanda kendi ülkelerinde ve başka yerlerde hidrojen, yenilenebilir ve nükleer enerji gibi sektörlerde ortak projeleri belirlemek için küresel, stratejik bir enerji ortaklığı üzerinde anlaşacaklar.

TotalEnergies başkanı Patrick Pouyanne tarafından yönetilecek yeni bir Fransız-Emirlik iş konseyi de kurulacak.

Ziyaret öncesinde gazetecilere konuşan MBZ´nin diplomatik danışmanı Anwar Gargash, Abu Dabi´nin Paris ile teknoloji ve gelecekteki enerjilere odaklanarak ekonomik ve kültürel bağlarını derinleştirmek istediğini, ancak mevcut jeo-stratejik görünüm göz önüne alındığında petrolün hayati olduğunu söyledi.

'Petrolümüz geleneksel olarak Uzak Doğu´ya satıldı. Şu anda petrolümüze Avrupa´da daha fazla ilgi olduğunu düşünüyorum ... bunun dışında Fransa ile olan ilgimiz sürdürülebilir ve geleceğin enerjisinde' dedi.

BAE başkanının ziyareti, Joe Biden´ın başkan olarak ilk Orta Doğu turundan günler sonra , Batılı güçlerin Rusya-Ukrayna Savaşı´ndan kaynaklanan yüksek enerji fiyatlarını normalleştirmek için hem Riyad hem de BAE´nin petrol üretimini artırması için çaresiz kaldığı bir zamanda Suudi Arabistan´a yaptığı ziyaret de dikkat çekti.

´Sembolik boyut´

Fransa ve BAE arasındaki ilişkiler son yıllarda önemli ölçüde büyüdü. BAE, Louvre müzesinin tek yabancı şubesine ev sahipliği yapıyor ve Aralık ayında 80 Rafale savaş uçağı için 14 milyar avroluk rekor bir sözleşme imzaladı.

BAE, Körfez bölgesindeki en büyük Fransız ve Frankofon göçmen topluluğuna ev sahipliği yapıyor.

Paris´teki Jean Jaures Vakfı´ndan Kuzey Afrika Ortadoğu Gözlemevi üyesi Anne Gadel, Fransa ziyaretinin 'elbette çok sembolik bir boyutu var ve  Macron ve MBZ´nin iyi kişisel ilişkilerini gösteriyor' dedi.

'Bu gezi, Avrupa ülkelerinin yüksek enerji fiyatlarının neden olduğu artan enflasyondan endişe duyduğu bir bağlamda enerji sorunları ile ilgili çözüme yönelik bir işaret fişeği olabilir'

Hem Avrupalı ​​güçler hem de ABD, Körfez ülkelerini petrol üretimini artırmaya zorlamaya çalıştı.

Başkan olarak ilk yabancı hedefi olarak ABD yerine Fransa´yı seçmekle, BAE´den Şeyh Mohamed 'ABD´ye bir sinyal gönderiyor olabilir ´ dedi.

Kaynak: France 24



ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Erzincanlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ERSİAD) ev sahipliğinde "Türkiye Yüzyılında Erzincanlı İş İnsanlarının Misyonu" konulu programın Konuğu İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan oldu.

Türkiye

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önceki gün Atina’da katıldığı bir etkinlikte Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.

Dünya

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın havacılık tarihinde görüş ötesi hava-hava füzesi kullanarak jet motorlu bir hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı olması dünya basınında yankı buldu.

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir telefon görüşmesi yaparak, ailesiyle birlikte ülkesini terk etmesini talep etti.

Dünya

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Yükleniyor