• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

BAE, İran geriliminin ortasında Macron Körfez´i ziyaret ederken 80 Fransız Rafale jeti satın almayı kabul etti

BAE, İran geriliminin ortasında Macron Körfez´i ziyaret ederken 80 Fransız Rafale jeti satın almayı kabul etti

Fransa Cuma günü, 80 adet Rafale savaş uçağının Birleşik Arap Emirlikleri´ne satışı için 16 milyar avroluk (18 milyar dolar) silah mega sözleşmesinin imzalandığını duyurdu.

 

Fransa Savunma Bakanlığı, anlaşmanın Fransa´nın şimdiye kadarki en büyük silah ihracatı sözleşmesi olduğunu söyledi. Haber, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un Basra Körfezi´ne yaptığı iki günlük ziyaretin ilk durağında Emirlikler´de olduğu sırada geldi. Emirlik yetkililerinden anlaşmanın hemen bir onayı yoktu.

Savunma kaynakları Reuters haber ajansına jetin Mirage 2000 filosunun yerini alacağını, ancak Amerikan yapımı F-35´i yerinden etme olasılığının düşük olduğunu, ancak Fransa ile yapılan anlaşmanın ABD için bir 'sabırsızlık işareti' olarak görülebileceğini söyledi. Kongre, bu anlaşmayı onaylama konusunda ayaklarını sürüyor.

ABD, eski ABD Başkanı Donald Trump altında müzakere edilen ve Abraham Anlaşmaları uyarınca İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasıyla bağlantılı bir anlaşmada F-35´leri satmayı kabul etti.

Üretici Dassault Aviation, BAE´nin çok rollü savaş uçaklarının yükseltilmiş F4 versiyonunu satın aldığını söyledi. Bu, Emirates Hava Kuvvetlerini Rafale F4´ün Fransa dışındaki ilk kullanıcısı yapacak.

Dassault Aviation patronu Eric Trappier, satışı 'bir Fransız başarı öyküsü' ve 'Fransa ve havacılık endüstrisi için mükemmel bir haber' olarak nitelendirdi.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor