Tarih: 28.04.2017 09:48

BAE´li milyarder Tahran ve Washington´u barıştırabilecek mi?

Facebook Twitter Linked-in

 

Kahire merkezli Arabi 21 haber ajansı, ismini açıklamak istemeyen bir kaynağın verdiği bilgiye dayandırdığı haberinde, Tahran´ın, ABD Başkanı Donald Trump´ın yakın arkadaşı BAE´li milyarder işadamı Hüseyin Ali Sacvani´nin aracılığıyla Washington´la temas kurma niyetinde olduğunu ileri sürdü.

Kaynak, 'Trump ailesinin yakın arkadaşı, büyük gayrimenkul geliştirme şirketi DAMAC´ın sahibi ve Şii olan Sacvani, ABD ve İran arasında diyalogun başlamasında aracı olabilir' dedi. 

Sacvani´nin İran´dan böyle bit teklif aldığını iddia eden kaynak, 'Tahran, böyle bir temasın, Trump´ın Suudi Arabistan ziyaretinden önce gerçekleşmesini istiyor' diye konuştu.

´ÖNEMLİ ROL OYNAYABİLİR´

Hüseyin Sacvani´nin Trump´a ait şirketlerle 2 milyar dolarlık ortak projeler üzerinde çalıştığı ve sıkça Trump ailesinin misafiri olduğunu aktaran Arabi 21, bu durumun Tahran ve Washington arasında gayri resmi diyalogun başlamasında önemli rol oynayabileceğini ileri sürdü.

Böyle bir senaryo ne kadar gerçekçi? Tahran´ın böyle bir aracılığa ihtiyacı var mı?

Sputnik, bu soruların yanıtını bulmak için Iran Press Genel Yayın Yönetmeni Emad Abşenas´ın görüşüne başvurdu.

´İRAN ARACIYA NEDEN İHTİYAÇ DUYSUN Kİ?´

Arap medyasının yaydığı bu haberin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Abşenas, bu konuda şu yorumda bulundu: 

'Mesele, farklı ülkelerin milyarderleri arasındaki kişisel ilişkilerin ötesine geçmiyor. Diyelim ki Mısırlı kaynağın bildirdiği gibi İran, Trump ve ABD hükümetiyle ilişkileri yumuşatmak istiyor. Bunun için neden aracıya ihtiyaç duysun ki? ABD´liler birkaç kez doğrudan İran yüksek liderine mesaj gönderdi. Geçenlerde de Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi sekreteri Ali Şamhani, İran´ın hiçbir koşulda ABD ile görüşmeye hazır olmadığını açıkladı. Oysa ABD´liler, İran´ın Ortadoğu´yla ilgili bazı konularda diyaloga katılmasını istiyor. Ama İran´ın ABD´ye güveni yok. ABD´nin nükleer anlaşmaya uymaması da bunun açık kanıtı. Washington´a hiçbir şekilde güven olmaz, çünkü kendi yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Deneyim şunu gösterdi ki, ABD´yle anlaşma yapılmamalı, çünkü bu anlaşmayı uygulamayacaklar. Bu yüzden İran hiçbir konuda ABD´yle diyaloga hazır değil'.

´ABD´LİLERİN BU NUMARASI İYİ ÇALIŞIYOR´

ABD´nin halihazırda İran´a baskı yapmasının birkaç nedeni olduğunu kaydeden Abşenas, 'Başlıca amaçları, Körfez´in Arap ülkelerini kullanmak ve onlardan daha fazla para koparmak. Bunun için en iyi yol, ABD´nin İran´la gayri resmi görüşmeye hazır olduğu, ama Arap ülkeleri birkaç milyar dolar para verirse ABD´nin İran´a baskıyı artırmaya hazır olduğu yönünde haber salmak. ABD´lilerin bu numarası iyi çalışıyor. Washington bu numara sayesinde bugüne kadar Körfez´in Arap ülkelerinden İran´a karşı mücadele bahanesiyle birkaç milyar dolar koparmayı başardı. Sadece Suudi Arabistan bu amaçla 700 milyar dolar harcadı' dedi. 

İranlı uzman, 'Tüm bu hikayenin arkasında tek şey var, o da Suudi Arabistan´ın parası. Deneyimli ve usta işadamı olan Donald Trump, asla finansal kazancı elden kaçırmaz' diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —