Tarih: 14.05.2018 15:11

´Bağdat´ta nihai olmayan sonuçlara göre Sadr seçim birincisi´

Facebook Twitter Linked-in

 

Anadolu Ajansı´nın bildirdiğine göre Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği tarafından yapılan açıklamada, 10 kentte nihai olmayan ilk seçim sonuçlarına göre, Bağdat´ta Sadr´ın koalisyonunun 18 sandalye elde ettiği, Şii milis gücü Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih ile eski Başbakan Nuri el-Maliki´nin başını çektiği Kanun Devleti Koalisyonu´nun, 8´er sandalye kazandığı belirtildi.

Başbakan Haydar el-İbadi´nin Nasır Koalisyonu ile eski Başbakanlardan İyad Allavi´nin Vataniyye Koalisyonu´nun da Bağdat´tan 8´er milletvekili çıkardığı ifade edildi.
Sünni lider Usame en-Nuceyfi´nin Karar Koalisyonu ile bir diğer Sünni koalisyonu olan Bağdat Koalisyonu ve Şii liderlerden Ammar el-Hekim´in liderliğindeki Hikmet Koalisyonu´nun ise başkentte 4´er milletvekili çıkardığı bilgisine yer verildi. 

Irak´ın batısındaki Sünni kenti Enbar´da ise 'Enbar Kimliğimiz' koalisyonu birinci, Vataniyye koalisyonu ikinci, Nuceyfi´nin Karar koalisyonu üçüncü olurken Başbakan İbadi´nin koalisyonu dördüncü sıraya yerleşti.

Ülkenin en güneyi Basra´da ise Fetih Koalisyonu birinciliği elde etti. Sadr bu kentte ikinci olurken, İbadi üçüncü oldu. 

Ülkenin güney kentlerinden Kut ve Amara´da Sadr´ın birinci, Fetih koalisyonunun ikinci ve İbadi koalisyonunun üçüncü olduğu aktarıldı. Güneydeki Babil, Basra, Divaniyye´de ise seçim sandıklarından birinci Fetih Koalisyonu çıktı. Doğu kenti Diyala´da ise Sünni Karar koalisyonu birinci, Şii Fetih koalisyonu ikinci oldu.

Güneydeki Semave kentinde de Sadr birinciliğe yerleşirken Fetih ikinci oldu. Yine güneydeki Kadisiyye´de Fetih birinci, Sadr ikinci, İbadi koalisyonu ise üçüncü sırada yer aldı.

Ülkenin güneyindeki Şii kenti Kerbela´da Haşdi Şabi koalisyonu birinciliği, Sadr´ın desteklediği koalisyon ikinciliği ve İbadi´nin koalisyonu üçüncülüğü elde etti.

Açıklanan Şii vilayetleri seçim sonuçlarına göre Sadr´ın birinci, Fetih koalisyonunun ise ikinci olduğu görüldü. Ülke genelinde seçim birinciliği iddiası olan İbadi´nin bu kentlerde istediği yere yerleşemediği ve hiçbirinde birinciliği elde edemediği dikkati çekti.

 

Kerkük´teki seçim sonuçlarına yapılan yoğun itirazlar sebebiyle, bu ile ait seçim sonuçlarının daha sonra açıklanacağı bildirildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —