• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Bakan Çavuşoğlu´nun Açıklaması

Bakan Çavuşoğlu´nun Açıklaması

Devlet televizyonu TRT´ye konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, güneydeki Adana ili yakınında bulunan büyük bir hava üssünden bahsederek 'ABD ile yaptığımız anlaşma gereği başta İncirlik olmak üzere üslerimizi açma konusun

 

Sylvia Westall, Hümeyra Pamuk

Türkiye´den çarşamba günü yapılan açıklamada, ABD önderliğindeki koalisyonun yakın bir zaman içinde Türkiye´deki hava üslerinden, Suriye´nin kuzeyindeki İslam Devleti militanlarına yönelik 'kapsamlı bir savaş' başlatacağı açıklandı.

Ankara ve Washington ABD tarafından eğitilen Suriyeli asilere hava koruması sağlama ve birlikte İslam Devletini, Türk sınırında 80 kilometre boyunca uzanan bir bölgeden temizleme planları üzerinde çalışıyor.

Devlet televizyonu TRT´ye konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, güneydeki Adana ili yakınında bulunan büyük bir hava üssünden bahsederek 'ABD ile yaptığımız anlaşma gereği başta İncirlik olmak üzere üslerimizi açma konusunda mesafe katettik. (...) İnsanlı ve insansız ABD uçaklarının geldiğini görüyoruz ve yakında hep birlikte İslam Devletine karşı kapsamlı bir savaş başlatacağız.' açıklamasında bulundu.

Çarşamba günü Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim´in açıklamalarını aktaran Suriye devlet televizyonu ise Suriye´nin, İslam Devleti ile mücadele konusundaki çabaları Şam ile iş birliği içinde olması koşuluyla desteklediğini bildirdi.

Muallim´in, müttefik ülke İran´a yaptığı ziyaret sırasında, 'Bize göre Suriye´de ılımlı muhalefet ve ılımlı olmayan muhalefet diye bir şey yok. Devlete karşı eline silah alan herkes teröristtir.' açıklamasında bulunduğu ve Şam´ın ABD tarafından eğitilen asilerin varlığı konusunda bilgilendirildiğini ifade ettiği bildirildi.

Koalisyonun söz konusu planları hakkında bilgisi olan diplomatlar İslam Devletinin, -yabancı savaşçı ve malzeme geçişinin yapıldığı- Türk sınırına erişimini kesmenin isyancılara karşı verilen savaşta önemli bir değişiklik yaratabileceğini söylüyorlar.

Diplomatlar ayrıca ABD´nin eğittiği yaklaşık 60 asinin bulunduğu merkezin son derece iyi şekilde teçhizatlandırılacağını ve gerektiğinde yakın hava desteği talebinde bulunabileceklerini belirtiyorlar.

Koalisyon Güçleri

Türkiye, bir askerinin sınır ötesinden açılan ateş neticesinde hayatını kaybetmesinin ardından son iki hafta boyunca Suriye´nin kuzeyinde bulunan İslam Devletine karşı birçok hava saldırısında bulundu. Türkiye ayrıca neredeyse eş zamanlı olarak Irak´ın kuzeyindeki PKK Kürt militan kamplarına ait kamplara saldırdı.

Bakan Çavuşoğlu konuyla ilgili açıklamasında şöyle dedi: 'Koalisyon içindeki İngiltere ve Fransa gibi bazı ülkelerin de ilgisi var, katılmak istiyorlar. Bölgesel ülkelerden de Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün´ün katılma olasılığı var.'

Bakan Çavuşoğlu ayrıca 'İslam Devleti sınırın diğer tarafında kurduğu düzen ve yabancı savaşçıların akını nedeniyle Türkiye için en büyük tehdit konumundadır. İslam Devleti ortadan kaldırılmış değildir.' dedi.

İslam Devleti bir halifelik kurma amacıyla Suriye ve Irak´taki büyük alanları ele geçirdi. (İngiliz Haber Ajansı Reuters - 05 Ağustos 2015)

 



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor