Bakan Zeybekci: 4-5 günden beri Ruslarla çalışıyoruz, yakında balalayka bile çalabileceğiz

Bakan Zeybekci: 4-5 günden beri Ruslarla çalışıyoruz, yakında balalayka bile çalabileceğiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, '4-5 günden beri Ruslarla çalışıyoruz, yakında balalayka bile çalabileceğiz' dedi. Zeybekci, Rusya ile kültürel anlamda da ilişkilerin geliştirilebileceğini dile getirdi.

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk-Rus 18. Dönem İş Konseyi Toplantısı´nın açılışında yaptığı konuşmada, Kasım 2015´ten sonra, yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle Türkiye-Rusya arasındaki potansiyelin heba edildiğini, ıskalandığını söyledi.

‘KASIM 2015´TE YAŞANAN BU TALİHSİZ VAKADAN SONRA HER İKİ ÜLKE DE KAYBETTİ´

Ekonomik rakamlara bakıldığında 2015´te toplam ticarette yüzde 30´lara yakın olumsuz gelişmenin yaşandığını ifade eden Zeybekci, '2016 yılında Türkiye tarafından baktığınızda toplam ihracatta yüzde 60´ın üzerinde bir daralma, ortak toplam ticaretimize baktığınızda yüzde 40´ın üzerinde bir daralma var. Kasım 2015´te yaşanan bu talihsiz vakadan sonra her iki ülke de kaybetti. Sanayi, ticaret, finans sektörü, iş dünyası, çalışanlar açısından herkes kaybetti' diye konuştu.

Zeybekci, Rusya ile Türkiye´nin birbirini tamamlayan ülkeler olduğunu, fırsatları birlikte kovalamaları gerektiğini söyledi. Türk ve Rus iş dünyasının kendilerine inanılmaz fırsat yaratacağına inandığını ifade eden Zeybekci, 4-5 günden beri Ruslarla çalıştıklarını, yakında balalayka bile çalabileceklerini, Rusya ile kültürel anlamda da ilişkilerin geliştirilebileceğini dile getirdi.

Türkiye ile Rusya arasında ticari engellerin kaldırılmasıyla ilgili önemli açıklamalar yapıldığını, çeşitli projelerde önemli adımların atıldığını belirten Zeybekci, serbest ticaret anlaşmasına ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi.

‘TÜRK FİRMALARI RUSYA´DA SON DERECE BAŞARILI´

Zeybekci, Türk ve Rus şirketlerinin müteahhitlik alanındaki iş birliğine değinirken, 'Türk firmaları Rusya´da son derece başarılı. Ama pazar sadece Rusya değil, Avrasya Gümrük Birliği sınırlarındaki ülkeler değil, pazar 3. ülkelerdir. Önümüzdeki 10 yıllarda dünya ekonomisinin büyümesinin yeni motoru, dinamosu Afrika olacaktır. Afrika, her iki ülke şirketleri için yeni fırsatların kovalanacağı, yeni iş birliklerinin birlikte kurulabileceği bir alan olacaktır. İki ülke olarak, önümüzdeki dönemde bu tür iş birliklerinin mutlaka destekleyeceğiz' ifadelerini kullandı.

‘DÜNYANIN EN İDDİALI YATIRIM TEŞVİKLERİNİ VERİYORUZ´

Karma Ekonomik Komisyonu´nun (KEK) bir sonraki toplantısında yeni şeylerin konuşulması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti:

'Türkiye olarak, dünyanın en iddialı yatırım teşviklerini veriyoruz. Bunu bilerek, kasten, altını çizerek söylüyorum, 7 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanı´mızca onaylanan Başbakanı´mızın ilk göreve geldiğinde ´yatırımcının önüne turkuvaz halı sereceğiz´ dediğimiz, belirlenen bazı sektörlerde kişiye özel yatırım teşvik sistemlerinin hayata geçirilebileceği yatırım teşvik sistemi şu anda hayatta. Bununla ilgili kanun çıktı, son çalışmalar bitti, birkaç hafta içinde fiilen uygulanabilir hale gelecek. Türk-Rus ortak yatırımlarında etki göstereceğine inanıyorum.'

‘AKKUYU´DA İNŞAATIN BAŞLAMASINDA HERHANGİ BİR ENGEL GÖRÜNMÜYOR´

Bakan Zeybekci ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk-Rus Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 14. Dönem Toplantısında KEK protokolünü imzalanmasının ardından soruları da yanıtladı.

Bir gazetecinin Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili mevzuat açısından gerekli tüm izinlerin alınıp alınmadığına ilişkin soru üzerine Bakan Zeybekci, Akkuyu ile ilgili bildiği kadarıyla hiçbir problemin bulunmadığını belirterek, 'Geçtiğimiz hafta da çevre ile ilgili problem olmadığı yönünde rapor çıktı. Gerekli bakanlıklar olarak Akkuyu´nun stratejik yatırım sayılmasıyla ilgili şu anda bir problem yok. Bürokrasi anlamında, inşaatın başlamasında herhangi bir engel görünmüyor' yanıtını verdi.

‘POZİTİF İVMEYE PEK YAKIŞMIYOR´

Rusya´da Türk şirketlerinin, Türk çalışanlarıyla ilgili çalışma iznine ilişkin soru üzerine Zeybekci, bunun çözümü ile ilgili en kısa sürede sonuç alınacağına inandığını belirterek, konulan engelin şu anda Türk-Rus ekonomik, ticari ilişkilerinde yakalanmış olan pozitif ivmeye pek yakışmadığını kaydetti.




Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading