• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Başbakan Yıldırım Singapur´da

Başbakan Yıldırım Singapur´da

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Türk Parlamentosunca 16 Ağustos´ta onaylanan Türkiye-Singapur Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) iki ülke arasındaki ticarette patlama yapabileceğini ileri sürerek anlaşmadan övgüyle söz etti.

Vikram Khanna

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Türk Parlamentosunca 16 Ağustos´ta onaylanan Türkiye-Singapur Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) iki ülke arasındaki ticarette patlama yapabileceğini ileri sürerek anlaşmadan övgüyle söz etti.

Yıldırım, üç günlük Singapur ziyaretinin ilk günü olan pazar günü basın mensuplarına verdiği bir mülakatta, STA´nın, geniş kapsamı nedeniyle Türkiye´nin diğer ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarından “daha özel” bir anlaşma olduğunu ifade etti.

2015 yılında imzalanan STA, kamu ihaleleri, hizmetler ve ürünler için pazar erişimlerini geliştirmesinin yanı sıra yatırımın önündeki engelleri de azaltacak. Anlaşma uyarınca Türkiye, Singapur ürünlerini, yürürlükte olan gümrük tarifelerinin yüzde 95´inden fazlasından muaf tutacak.

Singapur´un bilhassa da elektronik, ilaç, kimyasal ve işlenmiş gıda ürünleri ihracatçıları bu durumdan istifade edecek. Buna karşılık Singapur da bu yıl yürürlüğe girmesi beklenen anlaşma uyarınca Türkiye´den ithal edilecek bütün ürünlerdeki gümrük vergisini kaldıracak.

Singapur ve Türkiye, birbirlerinin hizmet sektörlerine erişimlerini de geliştirecekler. Ticari hizmet, inşaat ve perakende sektörlerinde hizmet veren Singapurlu ve Türk firmalarının bundan faydalanacağı düşünülüyor.

Yıldırım, büyük iyileştirme planlarının yapılmakta olduğu İstanbul´da bulunan havalimanındaki yemek ve yer hizmetleri için Singapur Havayolları Terminal Hizmetlerinin Türk Hava Yolları ile halihazırda görüşmelerini sürdürdüğüne işaret etti.

İhaleler alanında ise Singapur firmaları, Türk hükümetinin yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehir belediyelerinin açacakları ihaleler için teklif verebilecekler. Türk şirketleri de Singapur hükümetinin açacağı ihalelere teklif verebilecekler.

Beraberinde Türk iş dünyasından büyük bir heyetin bulunduğu Yıldırım, STA´nın yürürlüğe girmesiyle iki ülke arasındaki ticaretin patlama yapması gerektiğini söyledi. Şu anda kayda değer bir büyüme payı bulunuyor ancak ikili ticaret nispeten düşük bir seviyede.

IMF´nin Ticaret İstatistikleri Direktörlüğüne göre Singapur´un geçen yıl Türkiye´ye yaptığı toplam ihracat tutarı 474 milyon doları bulurken bu rakam, Singapur´un toplam ihracat hacmi olan 330,2 milyar doların yüzde 0,15´inden daha az bir değere tekabül ediyor. Türkiye´den geçen sene yapılan toplam ithalat tutarı ise 540 milyon doları, başka bir deyişle toplam ithalat rakamı olan 282 milyar doların yaklaşık yüzde 0,19´unu buldu.

Yıldırım, STA sayesinde Singapur şirketlerinin Türkiye´yi Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa pazarları için Türk şirketlerinin de Singapur´u Asya pazarı için bir giriş kapısı olarak kullanabileceklerini vurguladı.

Ülkesinin, Türkiye´yi sektörel diyalog ortağı olarak kabul eden Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) ile daha yakından ilgilenmek istediğini de sözlerine ekleyen Yıldırım, ticaret ve yatırımların yanı sıra terörle mücadelede de fırsatlar gördüğünü kaydetti. Türkiye, Asya ülkeleri için de bir tehdit oluşturan İslam Devleti ile etkili bir mücadele verirken Yıldırım, “Deneyimimizi ve gücümüzü paylaşmaya hazırız.” dedi.(Singapur,21.08.2017-The Business Times)



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor