Tarih: 21.08.2016 16:48

Başbakan Yıldırım: Türkiye 6 ay içinde Suriye konusunda daha aktif rol üstlenecek

Facebook Twitter Linked-in

 

Başbakan Binali Yıldırım yabancı medya temsilcileri ile yabancı dilde yayın yapan yerli medya kuruluşlarının temsilcilerini Vahdettin Köşkü´nde kabul etti. Saat 10.15´te başlayan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmede, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, Japonya ve Katar gibi ülkelerde yayın yapan ajans, TV ve gazetelerin temsilcileri yer aldı.

SURİYE MESAJLARI

İran, Körfez ülkeleri, ABD ve Rusya´nın ortak katılımıyla Suriye´de çözüm bulunması için çalışılabileceğini belirten Yıldırım, 'Türkiye önümüzdeki 6 ay içinde Suriye konusunda bölgesel bir oyuncu olarak daha aktif bir rol üstlenecek. Suriye´nin etnisite temelinde bölünmesine izin vermeyeceğiz' dedi.

Öte yandan Reuters, Yıldırım´ın 'Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad geçiş döneminde muhatap alınabilir ama Suriye´nin geleceğinde bir yeri olamaz' dediğini yazdı. Başbakanlık´tan yapılan açıklamada ise, Başbakan Yıldırım´ın 'Esad geçiş döneminde muhatap alınabilir' demediği belirtildi.

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin ise, CNN Türk yayınında, Suriye´de geçiş döneminde Esad´ın muhatap alınmasıyla ilgili Başbakan´ın 'Biz muhatap olmayız; ama taraflar muhatap olur. Zaten biz sevsek de sevmesek de hoşumuza gitse de gitmese de Esad orada bir gerçek' diye konuştuğunu söyledi.

GÜLEN´İN İADESİ

Başbakan yabancı basınla yaptığı görüşmede ABD´den, Fethullah Gülen´in iadesi sürecini hızlandırmasını beklediklerini söyleyerek şöyle konuştu:  

'Ortada net bir şey var. 15 Temmuz´dan sonra hiçbir şey öncesi gibi olmaz. ABD´de de bunu biliyor, bildiğini de biliyoruz. Bu konuda şu anda gidişattan memnunuz. Biraz daha süreçlerin hızlandırılmasını istiyoruz. Kocaman bir darbe olmuş, dünya kadar itiraflar var, adamın darbenin başında olduğu su götürmez bir gerçek. Bütün bunlara rağmen ne bekleyeceğiz? Bekleyecek bir şey yok, bir an önce belgeler incelenip gereğinin yapılması… Anlaşma çok açık iki ülke arasında adli yardım suçluların iadesi. Bizden mesela Amerikalılar bir talepte bulundu mu sınır dışı ediyoruz, mahkeme kararı var mı yok mu bakmıyoruz. Dostumuzun düşmanı bizim de düşmanımızdır, prensibimiz bu. Amerika´da bunu uygularsa mesele kalmaz.'

Başbakan Binali Yıldırım, toplantıda istihbarat yapılanması ve 15 Temmuz darbe girişimine de değindi. Yıldırım, istihbarat yapılanmasının tamamen değişeceğini, iç ve dış istihbaratların birbirine koordine edileceğini, onları denetleyecek bir yapının da oluşturulacağını dile getirdi.

´RUSLARIN İNCİRLİK TALEBİ YOK´ 

Başbakan Binali Yıldırım, İncirlik ile ilgili bir soruyu 'Şimdi Rusya ile bizim ilişkilerimiz zaten kötü değildi, bir es verdik. Niye? Kasımda aramızda bir uçak krizi oldu. 7-8 ay sonra bu anlamsız krizi kaldırmamız gerektiğine karar verdik. Çünkü Rus ve Türk halkı bundan çok hoşlanmadı. Ve bu karar verildi. Ruslarla ilişkileri geliştirmeye devam edeceğiz. Yani onların ´İncirlik Üssü´nü bize verin´ diye talepleri yok. O bilgi tam öyle değil. Ama İncirlik de gerekirse kullanılabilir' diye yanıtladı.

İncirlik Üssü´nü, Suriye´deki sorunları çözme adına sadece ABD´nin değil, başka ülkelerin de kullandığına işaret eden Yıldırım, şunları söyledi: 'DAEŞ´e karşı İncirlik´in kullanımını biz açtık. Amerika da Katar da kullanıyor. Başka kullanmak isteyenler de olabilir, orada Almanlar da konuşlandı. Herkes var. Ama kaldı ki Rusya´nın böyle bir talebi yok, bence ihtiyacı da yok. Çünkü Suriye´de iki üssü var. Yani böyle aradaki mesafe de topu topu 100- 150 kilometre değil. Bunlar asparagas haberler bunlara itibar etmemek lazım.'

Vahdettin Köşkü´nün bahçesinde gerçekleşen programda Başbakan Yıldırım´a Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de eşlik etti.

Kahvaltıya ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, Japonya, Katar gibi ülkelerde yayın yapan ajans, televizyon ve gazetelerin temsilcisi 21 gazeteci katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —