• BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Başbakan Yıldırım´ın WSJ Mülakatı

Başbakan Yıldırım´ın WSJ Mülakatı

Başbakan Binali Yıldırım, The Wall Street Journal´a verdiği mülakatta hükûmeti devirme girişiminin Türk toplumunu, tıpkı 11 Eylül 2001 saldırılarının Amerika´yı etkilediği gibi sarstığını söyledi. Yıldırım ayrıca Türk resmî

The Wall Street Journal

Türkiye Başbakanı salı günü, ülkesinin bu ay içindeki başarısız darbe girişimi faillerinin yargılanması isteğine Obama yönetiminin üzücü bir şekilde destek vermemesinden duyduğu hayal kırıklığını ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım, The Wall Street Journal´a verdiği mülakatta hükûmeti devirme girişiminin Türk toplumunu, tıpkı 11 Eylül 2001 saldırılarının Amerika´yı etkilediği gibi sarstığını söyledi. Yıldırım ayrıca Türk resmî kurumlarının Washington´dan, ABD´de yaşayan ve bu ayın başında 265 kişinin ölümüne yol açan darbeyi planlamakla suçlanan Türk imamın iadesini talep ettiğini belirtti.

Yıldırım, “Deliller çok net. Bize ve Türk halkına karşı yapılan bu kirli saldırılardan bu terörist grubun sorumlu olduğunu biliyoruz. ABD´nin bu meseleye yaklaşım şekli bizi üzüyor. ABD´nin bu şahsı neden öylece teslim edemediğini anlayamıyoruz.” dedi.

Darbenin ardından Başkan Barack Obama Türkiye´nin yürüteceği soruşturmalara gereken her türlü desteği vermeyi vadetti ve ABD´li yetkililer Türkiye´den, ellerindeki delilleri istedi. ABD´li yetkililere göre Türkiye, Gülen´in iadesi için ABD´ye bazı bilgiler gönderdi ama henüz resmi bir iade talebinde bulunmadı.

ABD ile Türkiye arasında 1981´den bu yana suçluların karşılıklı iadesine ilişkin resmi bir anlaşma bulunuyor.

Türkiye´nin başkentindeki resmî konutunda verdiği mülakatta Yıldırım, Türkiye´nin müttefiklerinin, hükûmetin soruşturmaları hukuki ve anayasal parametreler içerisinde yürüteceği konusunda müsterih olmaları gerektiğini söyledi. Yıldırım, insan hakları örgütlerinin, gözaltına alınanlara kötü muamele edildiğine dair iddialarını reddetti.

Yıldırım, ABD-Türkiye stratejik ittifakının prosedürleri aşabilmesi gerektiğini ifade etti. 

Yıldırım, “Amerika bizden belge isteyip duruyor. 265 kişi öldürülmüş, jetlerle bombalanmış ve tanklarla ezilmişken ne belgesine ihtiyacınız var?” diye sordu ve “Kanıtlar açık. Darbeye katıldığından şüphelenilen kişilerin bu şahıstan (Gülen) talimat aldıklarına dair ifadeleri var.” dedi.

Darbeden önce Gülen´in destekçileri ve şimdi Yıldırım´ın genel başkan olduğu AK Parti arasında uzun soluklu siyasi bir mücadelenin verildiği dönemde Türkiye, yıllarca Gülen ile alakalı olarak ABD´nin yasal müdahalesini istemişti.(ABD,The Wall Street Journal-26.07.2016)

 



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor