• BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Başbakan Erdoğan, Balkan Tarihini Yeniden Yazmak İstiyor

Başbakan Erdoğan, Balkan Tarihini Yeniden Yazmak İstiyor

Türkiye, Kültürel Hâkimiyet Çabası İçinde Osmanlı İmparatorluğu ile İlgili Tüm Olumsuzlukları Balkan Tarihinden Silip Çıkarmayı Amaçlıyor.

Makedon

Aşırı İslam hakkında Arnavut basınında olumsuz yorumlar yer aldığında bir süre önce Kosova ile Türkiye ilişkilerinde karabulutlar dolaşmaya başladı.

Başbakan Erdoğan, TRT’ye göre Kosova’nın bir fikre sahip olmasını esaslı bir şekilde reddetti: “Türkiye ile Kosova, tarihin derinliklerine dayanan dostluk ve kardeşlik ilişkilerine sahip. Ancak Kosova, çok küçük ve İslam’a karşı konuşma hakkı yok.” dedi.

Erdoğan, Kosova’ya (Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile) yeniden geldi ve birçok Arnavut’un ona gönderdiği mesaja “Tarihi yeniden yazmak mantıksız.” karşılığını verdi. Aslında tam olarak bunu istiyor. “Tarihin acı sayfaları sürekli önümüzde durmamalı.” teziyle Kosova liderliğini bölgede Osmanlı dönemini yeniden yazması için teşvik etti.

Türkiye, kültürel bir hâkimiyet çabası içinde, Kemal’in, Davutoğlu’nun yeni Osmanlıcılığı ile uzaklaştırılmasının ardından Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili tüm olumsuzlukları Balkan tarihinden silip çıkarmayı amaçlıyor ve ülke, sultanların bir devamı gibi görünüyor.

Sözlü çatışmalara rağmen Türkiye’nin, iki Arnavut bölgesinde Arnavut eğitimini bir parça Türkleştirdiğini belirtmekte fayda var. Niğde Üniversitesi, bir süre önce Kosova’nın Prizren Üniversitesi ile iş birliği yapmaya başladı. Bu Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre gerekli görüldüğü takdirde; karşılıklı yayınların, iki ülkenin bilimsel araştırma faaliyetlerinin, ortak ansiklopedilerin, kitapların ve CD’lerin yayımlanmasıyla öğretimin değişmesi mümkün. Karşılıklı kültürel ve bilimsel araştırmalar yapılması bekleniyor.

Türkiye’nin yardımıyla Kosova’nın Lipjan kenti önemli bir eğitim merkezi hâline geliyor. 2000 yılında Türk yatırımcılar, Mehmet Akif Koleji’nin açılışını yaptı. Bu okul, Kosova’da silahlı çatışma sonrasında inşa edilen ilk özel okul. Arnavutça, Türkçe ve İngilizce derslerin de bulunduğu okul, anaokulundan 6. sınıfa kadar eğitim veriyor. Okulun Prizren ve Jakova’da da tesisleri bulunuyor.

Türk hükûmeti, Lipjan’da bir üniversite açmayı planlıyor ve üniversitenin inşası için 110 milyon avrodan fazla yatırım yapmayı vadediyor. Belediye Başkanı’nın açıklamalarına göre bölgenin en modern üniversitesi için 400 dönüm zaten tahsis edilmiş.

Bu çalışmanın gösterdiği gibi Türkiye ile Kosova, eğitim alanında güçlü bir ilişki geliştirdi. Türkiye sadece Kosova’da eğitim altyapısının inşasıyla sınırlı kalmıyor. Kosova’dan birçok genç, üniversite eğitimi için Türkiye’ye gidiyor. Özel burslar ve Türk hükûmetinin verdiği burslar, bu öğrencilerin sayısının artmasına neden oluyor. Trakya’da Türk üniversitesi göreceğimiz günler de uzak değil. (Yunanistan merkezli İnternet Ekonomi Gazetesi VORIA.gr, 25 Ekim 2013)



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor