Tarih: 30.10.2018 18:52

Batılı tarihçiler ABD´de bir iç savaş tehdidi olduğunu açıkladı

Facebook Twitter Linked-in

 

Harvard Üniversitesi´nden İngiliz tarihçi Prof. Neil Ferguson´un The Sunday Times gazetesinde yayınlanan bir makalesinde, bir sonraki başkanlık seçimlerinin ABD´de toplumu ikiye bölebileceği ve iç savaşa yol açabileceği belirtildi. 

ABD´de son zamanlarda iç çelişkilerin derinleştiği ve ‘kültürel çatışma´nın şiddetlendiği yorumunu yapan Ferguson, Barak Obama ve Hilary Clinton gibi önde gelen Amerikan Başkanı muhaliflerine bombalı paket gönderilmesi olaylarını da, ABD iç savaşıyla ilgili ‘yeni kehanetlere´ zemin hazırladığı nitelemesi yaptı.

´ENDİŞELENMEK İÇİN YETERİ KADAR SEBEP VAR´

Teksas Üniversitesi´nden akademisyen Emily Whalen´de, Task&Purpose sitesi için yazdığı makalede, ABD´de bir iç savaş riski olduğu analizini yapıyor. Whalen yaptığı analizi, Lübnan´daki iç savaşı öngören gazeteci Jonathan Randal´ın metodolojisine dayandırıyor. ABD ile Lübnan arasında önemli farklılıklar olduğunu belirten akademisyen, aynı zamanda endişelenmek için yeteri kadar benzerlikler ve sepeblerin de varolduğu sonucuna varıyor.

´KARİKATÜR BİR HÜKÜMET´

Whalen, ABD Başkanı´nın ‘kaba´ biri olduğunu, ülkenin kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden büyük ve güvenilmez müttefikleri olduğunu ve aslında etkisiz ‘karikatür bir hükümet´le yönetildiğini belirtiyor. Akademisyene göre, Amerikan Cumhuriyetçi Parti, iç savaş öncesi Lübnanlı muhafazakar güçleri, Demokratlar ise dağınık ve örgütsüz Lübnanlı ilerici partileri hatırlatıyor. 

New York Times ve Washington Post´la çalışan ABD´li gazeteci Jonathan Randal, bir yıl öncesinden, 1974´te Lübnan iç savaşını öngörmüştü. Randal, iç siyasal çatışma ve iç savaş tehdidiyle ilgili mevcut durumun değerlendirilmesini sağlayan bir tür ‘dedektör´ geliştirmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —