Tarih: 03.12.2014 18:04

Batı`ya Karşı Rövanşın Hayali

Facebook Twitter Linked-in

Maurizio Molinari

İslam Ülkeleri Zirvesindeki Konuşma: 'Bizden Nefret Ediyorlar ve Sadece Yararlanmak İstiyorlar'

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “yabancılara” karşı saldırgan düşmanlığı yönetmeye niyetli bölgesel lider rolüne soyunarak ve de Müslüman Kardeşlerden Hamas`a kadar desteklediği İslami grupları birleştirici bir dil kullanarak Avrupa ve ABD`ye karşı çıkıyor: “Batı bizi sevmiyor, sadece bizim zenginliklerimizden istifade etmek istiyor ve bu nedenle zaten Orta Doğu`daki ihtilaflarla alakadar oluyor”.

57 ülkeyi bir araya getiren İslam Konferansı Örgütü`nün İstanbul`da düzenlenen toplantısı Türk Cumhurbaşkanının Batı karşıtı konuşmasının zeminini oluşturdu. Papa Fransuva`nın ülkeye gelişinden sadece birkaç saat önce konuşan Erdoğan şunları söyledi: “Şunu açıkça söylemek istiyorum: Yabancılar petrolü, altını, elması ve İslam dünyasının ucuz el emeğini seviyorlar. Orta Doğu`daki ihtilafları, çarpışmaları ve tartışmaları seviyorlar. Ama inanın bana bizi de hiç sevmiyorlar. Bize dost gibi görünüyorlar ama aslında ölmemizi istiyorlar; çocuklarımızın öldüğünü görmekten hoşlanıyorlar, daha nereye kadar dayanacağız?” Bu soruya cevap olarak da “sorunlarımızı tek başımıza çözmeliyiz” diyor ve şöyle devam ediyor: “İslam dünyasının krizlerini çözüme kavuşturmanın tek yolu Irak ve Suriye`deki katliamlara, neredeyse bir asırdır süren Filistin`in yalnızlığına son vermek amacıyla birlik, beraberlik, dayanışma ve ittifaktır”.

ABD Başkan Yardımcısı Biden`ın kısa süre önce Ankara`ya gerçekleştirdiği ziyaret de Erdoğan`ın köktencilerden yana olan eğiliminin mevcudiyetini tespit etmek arzusundan doğmuştu. Biden`in aradığı cevap Türk Cumhurbaşkanı`nın Amerikalıları kastederek şu yorumda bulunmasından sonra geldi: “Onlarla hep bir araya geliyorum ama aynı şekilde düşünmeye devam ediyorum, sadece petrole hassasiyetleri var”.

Halife Ebu el Bağdadi`nin şiddete başvurarak Arap dünyasını birleştirme projesinin etkisi altında kalan bir Orta Doğu`da Erdoğan`ın hamleleri birer “halife” yani Hz Muhammed`in halefleri olan Osmanlı sultanlarının mirasının izinden giderek İslam`ın birleştiricisi olma niyetini gözler önüne seriyor. Amerika`nın Müslümanlar tarafından keşfi teorisinin savunulması ve Vladimir Putin ile Suriye`nin ve tüm Orta Doğu`nun kaderi üzerinde dengi dengine tartışmak üzere yapılacak ikili zirve de bu şekilde açıklığa kavuşuyor. Çünkü Erdoğan Beşşar Esad`ın iktidardan devrilmesinin kendisini yükselmekte olan İslami grupların referans gücü hâline dönüştüreceğine olan kesin inancını sürdürüyor...(İtalya, La Stampa - 2 Aralık 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —