BDT ülkeleri liderleri Rusya'da bir araya geldi

BDT ülkeleri liderleri Rusya

Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin liderleri, Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen gayriresmi toplantıda bir araya geldi.

Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin liderleri, Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen gayriresmi toplantıda bir araya geldi.

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin liderlerini bir araya getiren gayriresmi toplantı, Rusya’nın St. Petersburg kentinde gerçekleştirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ev sahipliğinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in katıldığı toplantıda, 2022 yılı faaliyet sonuçları ve gelecek planlarının yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

Putin, yaptığı açılış konuşmasında bu yıl BDT ülkeleri arasındaki etkileşimin başarılı bir şekilde geliştiğini belirterek, “BDT ülkeleri arasında ve Rusya’nın BDT ülkeleriyle gerçekleştirdiği ticarette istikrarlı büyüme bunun kanıtıdır” dedi.

Rusya’nın BDT ülkeleriyle ticaretinin ocak-ekim aylarında yüzde 6,6 artarak 81 milyar 50 milyon dolara çıktığını aktaran Putin, bu yılın sonunda bu rakamın 100 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Ticari artışların küresel piyasalardaki dalgalanma ve yaptırımlarla bağlantılı zeminde gerçekleştiğine işaret eden Putin, “BDT ülkeleri karşılıklı ödemelerde milli para birimine daha aktif bir şekilde geçmeye başladı. Sonuç olarak BDT ülkelerinin ekonomik ve mali egemenliği güçlendi. Mal, hizmet ve sermaye iç piyasaları dinamik bir şekilde gelişti. Bölgesel entegrasyon derinleşti” ifadelerini kullandı.

Putin, bölgede güvenlik ve istikrarın desteklenmesinin BDT ülkeleri arasındaki işbirliğinin kilit noktalarından olduğuna işaret ederek, şu şekilde konuştu:

“BDT ülkeleri arasında anlaşmazlıkların yaşandığı kabul edilmeli. Ancak işbirliği yapacağız. Sorunlar yaşandığında kendimiz birbirimize destek vererek birlikte çözmeye çalışıyoruz. BDT ülkeleri terörizm, aşırılık, sınır ötesi suç, yasa dışı uyuşturucu trafiği ve yolsuzlukla mücadelede böyle yapıcı bir şekilde etkileşim içindedir.”

Cumhurbaşkanı Tokayev de, Kazakistan’ın BDT dönem başkanlığını yaptığı 2022’de 80’den fazla büyük etkinliğin yapıldığını, ekonomik işbirliğini genişletmeye, yakın insani bağların korunmasına yönelik çok sayıda inisiyatiflerin hayata geçirildiğini dile getirdi. Tokayev, “Ortak çabalarımız ekimde yapılan Astana Zirvesi'nde kabul edilen belgelere yansıdı. Atılan tüm adımlar meyvesini verdi” diye konuştu.

Gayriresmi toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
 

 



KINAMA BİLDİRİSİ

LEMAN İSİMLİ KAYNAĞI KARANLIK SÖZDE BİR DERGİNİN PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED'E YÖNELİK YAPTIĞI SAYGISIZLISIZLIĞI, İNANÇ VE DEĞERLERİMİZE YÖNELİK MAKSATLI SALDIRIYI ESEFLE KINIYORUZ.

Türkiye

Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Yükleniyor