• BIST 100

    9983,2%0,68
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,70% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2435,48% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00

Berlin´deki ABD Büyükelçisi tartışma yarattı: Açıklama istenecek

Berlin´deki ABD Büyükelçisi tartışma yarattı: Açıklama istenecek

Berlin´deki ABD Büyükelçisi´nin tartışma yaratan sözleriyle ilgili Almanya Dışişleri Bakanlığından açıklama geldi. Başka bir ülkenin içişlerine karışmakla suçlanan büyükelçiden sözlerine açıklık getirmesi istenecek.

 

Almanya´nın başkenti Berlin´deki görevine kısa süre önce başlayan ABD Büyükelçisi Richard Grenell´in sağ popülist Amerikan haber portalı Breitbart´a verdiği röportajın yankıları sürüyor. Röportajda Avrupa´daki sağcı hükümetleri ve siyasetçileri güçlendirmeyi kendisine görev edindiğini söyleyen Grenell, Almanya´nın ise kısıtlı savunma harcamaları nedeniyle caydırıcı bir orduya sahip olmadığını savunmuştu.

Deutsche Welle Türkçe´de yer alan habere göre Almanya Dışişleri Bakanlığı, Berlin´deki büyükelçilik görevine atanma süreci resmen geçen ay tamamlanan Grenell´in Çarşamba günü Bakanlığa yapacağı ilk ziyaret sırasında söz konusu röportajdaki ifadelerin de ele alınacağını açıkladı. Bakanlık sözcüsü Christofer Burger, bu ziyaretin Grenell´in 'açıklamalarının nasıl anlaşılmasını istediğini ifade etme' konusunda da bir fırsat olacağını söyledi.

TEPKİ ÇEKTİ 

Grenell, büyükelçilerin bulundukları ülkelerin iç işlerine karışmamaları yönündeki teamülü hiçe saydığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Sosyal Demokrat Parti´nin (SPD) parlamento grubu başkan vekili Rolf Mützenich, konunun bir an önce ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ele alınması gerektiğini söyledi.

Mützenich, 'ABD´li büyükelçi, kendini düpedüz sağ muhafazakâr dünya hareketinin bir uzantısı olarak görüyor' ifadesini kullandı. Sosyal Demokrat politikacı, Grenell´in diplomatların başka bir ülkenin iç işlerine karışmaması gerektiğini belirten 1961 Viyana Sözleşmesi´ni de ihlal ettiğini söyledi.

´GÖREVDEN ALINMALI´ 

Sosyal Demokratların eski lideri Martin Schulz da ABD´li büyükelçinin sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Schulz, Grenell´in görevden alınması için çağrıda bulundu. 'Bu adamın yaptığı, uluslararası diplomaside daha önce duyulmamış bir şey' diyen Schulz, tarafsız kalmasını gerektiren bir görevde bulunan Grenell´in, siyasi bir hareketin temsilcisi gibi davrandığını söyledi.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Thorsten Schaefer-Guembel ise 'Avrupalı vatandaşlar, Trump´ın tebaasından birinin onlara nasıl oy vermeleri gerektiğini söylemesine izin vermeyecektir. demokratik sürece karışan bir ABD büyükelçisi hiçbir şekilde yakışık almaz' diyerek Grenell´e tepkisini gösterdi.

Grenell daha önce de ABD´nin Tahran´la imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran´da iş yapan Alman şirketlerinin bu ülkeden ayrılması gerektiği yönündeki sözleri nedeniyle tartışma yaratmıştı. Grenell´in geçen ay attığı bir tweet´te yaptığı bu çıkış, Alman parlamentosundaki birçok vekilin tepkisine neden olmuştu.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor