• BIST 100

    10336,50%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24

Beyaz Saray: Obama yaptırım tasarısını imzalayacak

Beyaz Saray: Obama yaptırım tasarısını imzalayacak

Beyaz Saray, İran´a uygulanan enerji alanındaki yaptırımları 10 yıl daha uzatmayı öngören tasarıyı ABD Başkanı Barack Obama´nın imzalayacağını açıkladı.

 

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, günlük basın toplantısında, Temsilciler Meclisi´nin ardından dün de Senato´da kabul edilen İran´a yönelik enerji alanındaki yaptırımların süresini uzatan tasarıya ilişkin soruları yanıtladı.

´İran Yaptırımlar Yasası´nın gereksiz olduğunu uzun süredir dile getirdiklerini belirten Schultz, 'Bu yasanın gereksiz olduğuna inanıyoruz. Öte yandan yasanın, İran ile P5+1 ülkelerinin anlaşmaya vardığı Ortak Kapsamlı Eylem Planı´yla çatışmadığına inanıyoruz. Dolayısıyla Başkan´ın (Barack Obama) bu tasarıyı imzalayacağını bekliyorum' dedi.

İran´ın nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece kendilerinin de anlaşma altındaki sorumluluklarını yapmaya sürdüreceklerini ifade eden Schultz, İran´ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı eylemlerine de değindi.

´İRAN´A KARŞI TAVRIMIZ DEĞİŞMEYECEK´

Schultz, 'İran´ın bölgedeki terörizmi destekleme, balistik füze programı gibi diğer istikrarsızlaştırıcı eylemlerine yönelik kaygılarımız azalmış değil. Bu tür eylemlere, güçlü yaptırımlarla karşılık vermekten de çekinmiyoruz. Bu tavrımız değişmeyecek' dedi.

İran´ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, söz konusu yasanın nükleer anlaşmaya aykırı olduğunu savunarak, tasarının yasalaşması halinde buna tepki vereceklerini açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de, ABD´nin İran´a uyguladığı yaptırımları 10 yıl daha uzatma kararının nükleer anlaşmanın ihlali olacağını ifade etmişti.




22.5° / 14.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor