• BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,34% 0,35
  • EURO

    34,59% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2396,13% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Beyaz Saray´dan İran çıkışı: Şu an doğrudan Ukrayna savaşında!

Beyaz Saray´dan İran çıkışı: Şu an doğrudan Ukrayna savaşında!

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Rusya´nın 2014´te ilhak ettiği Kırım´da konuşlandırılan Rus askerlerinin Ukrayna´ya saldırılarında İran tarafından gönderilen insansız hava araçlarını (

 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Rusya´nın 2014´te ilhak ettiği Kırım´da konuşlandırılan Rus askerlerinin Ukrayna´ya saldırılarında İran tarafından gönderilen insansız hava araçlarını (İHA) kullandığını söylerken, 'İran şu an doğrudan sahada' dedi.

İran ve ABD arasındaki insansız hava aracı (İHA) tartışması büyüyor. Rusya´nın Ukrayna´ya saldırılarında İran´dan gönderilen insansız hava araçlarını (kullandığını iddia eden ABD´den yeni bir açıklama geldi. Ukrayna´dan 2014 yılında ilhak edilen Kırım´da konuşlandırılan Rus askerlerinin İran İHA´sı kullandığını söyleyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, 'İran askeri personelinin Kırım´da sahada olduğunu ve bu operasyonlarda da Rusya´ya yardım ettiğini düşünüyoruz' dedi.


Ukrayna´nın kritik altyapı tesislerine zarar veren Rus saldırılarında İran´ın da payı olduğunu belirten Kirby, 'İran şu an Ukrayna´da halkı ve sivil altyapıyı etkileyen silahların Rusya´ya sağlandığı mevzusunda doğrudan sahada bulunuyor. ABD, İran´ın Ukrayna halkına karşı yaptığı mühimmat tedarikini ortaya çıkarmak, bozmak ve yüzleştirmek için her yolu deneyecek. ABD olarak, hem İran hem de Rusya´ya silah ticaretine yönelik tüm yaptırımları güçlü şekilde uygumaya devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

İran, Ukrayna ile SİHA iddialarını müzakere etmeye hazır


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani yaptığı açıklamada, Ukrayna´daki savaşta kullanılmak üzere İran´dan Rusya´ya silahlı insansız hava araçları (SİHA) dahil olmak üzere silah gönderildiğine ilişkin iddiaları yeniden yalanlamış, “İran, Ukrayna ile görüşmeye ve müzakere etmeye hazır” demişti.

 

İran SİHA´ları tartışma konusu


İran´ın Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya´ya SİHA gönderdiği iddiaları uluslararası alanda geniş yer bulmuştu. İlk olarak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 11 Temmuz´da İran´ın Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya´ya SİHA´lar gönderileceğine ilişkin ellerinde istihbarat bilgileri olduğunu açıklamıştı. Ardından Ukrayna, Tahran yönetimi ile 'Rusya´ya silah tedarik ettiği' gerekçesiyle 23 Eylül´de diplomatik ilişkilerini azaltma kararı almış ve İran´ın Kiev Büyükelçisi Menuçehr Muradi´nin akreditasyonunu iptal etmişti. Son olarak Ukrayna yönetimi tarafından Rusya´nın 17 Ekim´de başkent Kiev´e SiHA´larla düzenlediği saldırıda İran´a ait Şahid-136 tipi kamikaze insansız hava araçlarının kullanıldığı açıklanmıştı.

 

 



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor