Tarih: 18.03.2021 13:16

Biden yönetiminin temas çabasına ´ucuz numara´ diyen Kuzey Kore: Düşmanca politikalardan geri adım atılmadan diyalog yok

Facebook Twitter Linked-in

 

Kuzey Kore Birinci Dışişleri Bakan Yardımcısı, yeni ABD yönetiminin temas başlatma çabalarının ´düşmanca politikalardan geri dönülmedikçe cevap bulamayacak ucuz numaralar´ olduğunu söyledi. Biden yönetiminin ´Kore Yarımadası´ yerine ´Kuzey Kore´nin nükleer silahsızlandırılması ifadesini kullanmaya başlamasına, Güney Kore tepki gösterdi.

Joe Biden yönetiminin Kuzey Kore ile iletişime geçmeye çalıştığı, ama karşı taraftan henüz yanıt alamadığını duyurmasının ardından Hint-Pasifik turuna çıkması ve Güney Kore´de Çin ve Kuzey Kore´yi hedef alan açıklamalar yapması, Pyonyang´a ilk resmi tepkiyi verdirdi.

Kuzey Kore Birinci Dışişleri Bakan Yardımcısı Choe Son Hui, ABD yönetiminin temas başlatmaya çalıştığını doğrulayarak bunların ´düşmanca politikalardan geri dönülmedikçe cevap bulamayacak ucuz numaralar´ olduğunu söyledi. Tersleme, Biden yönetiminin ilk yurtdışı ziyaretinin Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından Güney Kore´ye düzenlendiği sırada geldi.

´Delice kuram ve temelsiz söylemlerle olmaz´

Choe, yaptığı açıklamada, ´Biden yönetiminin şubattan beri üçüncü bir ülke üzerinden çeşitli e-posta ve telefon mesajları göndererek temas girişiminde bulunduğunu´ belirtti.

Bunların ´zaman kazanmak ve kamuoyunda algı yaratmak için ucuz numaralar´ olduğunu dile getiren kadın diplomat, 'Yeni rejimin gelmesinden beri ABD´den duyulan sadece ´Kuzey Kore tehdidine´ dair delice kuram ve ´tümüyle nükleer silahsızlanmaya´ dair temelsiz söylem' dedi.

´İki tarafın eşit temel üzerinde söz alışverişi lazım´

Washington´ı Pyonyang´a yönelik yaptırımları ve Pyonyang´a karşı askeri tatbikatları devam ettirdiği için de eleştiren Choe, ´düşmanca politikadan çark edilmedikçe ve iki tarafın eşit temel üzerinde söz alışverişinde bulunması imkanı oluşmadıkça diyaloğun mümkün olmadığını´ ifade etti.

Biden, nükleer silahsızlanmadan ´Yarımada´yı kaldırdı

Biden´ın selefi Donald Trump´ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ´tarihi´ nitelikte iki zirve düzenlemesi sonrası ilerleme kaydedilemezken, önceki ABD yönetimlerinin ´Kore Yarımadasının nükleer silahsızlandırılması´ söylemine Biden ekibinin ´rötuş´ yapması dikkat çekti.

Blinken gibi üst düzey isimler dahil Biden yönetiminden gelen konuşmalar, politika belgeler ve diğer iletişimlerde düzenli olarak ´Kore Yarımadası´nın nükleer silahsızlandırılması´ yerine ´Kuzey Kore´nin nükleer silahsızlandırılması´ ifadesinin kullanılmasına geçildi.

Kim´in yönetimde söz sahibi kız kardeşi Kim Yo-jong´un Biden yönetimine 'Uykularınızı kaçıracak şeyler yapmayın' mesajıyla ilgili soruya salı günü Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, 'Hedefimiz daime diplomasi ve Kuzey Kore´nin nükleer silahsızlandırılmasına odaklanmak olacak' yanıtını verdi.

Pentagon´un Güney Kore ziyaretiyle ilgili açıklamasında ´Kuzey Kore´nin nükleer silahsızlandırılmasını başarmaya yönelik diplomatik çabaları destekleme taahhüdünden´ söz edildi.

Basın toplantısında ikaz: Yarımada demek daha doğru olur

Ardından Seul´deki açıklamalarında Kim Jong-un yönetimini ´kendi halkına karşı sistematik ve yaygın insan hakları ihlalleriyle´ suçlayan Blinken, ´ABD ile müttefiklerinin Kuzey Kore´nin nükleer silahlardan arındırılmasında kararlı olduğunu´ dile getirdi.

Basın toplantısında bu tabir değişikliğiyle ilgili soruyu ABD Dışişleri Bakanı yanıtlamazken, Güney Koreli mevkidaşı Chung Eui-yong 'Yarımada demek daha doğru olur' diyerek iki müttefik arasındaki görüş farklılığını ortaya koydu.

Chung, 'Bu, Kuzey Kore´ye, Güney Kore zaten nükleer silahlardan arınmışken, birlikte ilerlememiz gerektiğini göstermemiz anlamına geliyor. ´Kore Yarımadası´nın nükleer silahlardan arındırılması´ diyebilirsek, Kuzey Kore´yi yolumuzdan gitmeye ikna edebileceğimize daha güveniyoruz' ikazında bulundu.

En az 10 yıldır ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarında ve uluslararası anlaşmalarda ´Kore Yarımadası´nın nükleer silahlardan arındırılması´ ifadesi kullanılıyor. Buna 2018 zirvesinde Trump ile Kim´in imzaladığı deklarasyon da dahil.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —