Tarih: 24.11.2014 17:05

Biden: Türkiye`ye İhtiyacımız Var

Facebook Twitter Linked-in

Amerikan Associated Press Ajansı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cumartesi günü dört saat süren görüşmenin ardından ABD ile Türkiye`nin, İslam Devletiyle (İD) nasıl mücadele edileceği veya Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilgili fikir ayrılıklarını giderdiklerine dair herhangi bir açıklamada bulunmadılar.

Biden, ABD`nin Suriyeli siviller için 135 milyon dolarlık yardımda bulunacağını belirtirken bunun bir kısmının yaklaşık 1,6 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye`ye verileceğini ifade etti ancak söz konusu iki lider Ankara`nın, Suriye ve Irak`taki İD savaşçılarına karşı uluslararası koalisyon tarafından yürütülen mücadeleye daha fazla dâhil olması için birlikte nasıl bir yol izlediklerine dair detay vermediler.

İki ülkenin Suriye hakkındaki farklı stratejilerini ortak bir zeminde buluşturmak için seçilen ortam daha iyi olamazdı: Erdoğan`ın İstanbul`da Avrupa ile Asya`yı birleştiren Boğaz Köprüsü manzaralı şık rezidansı. Ancak iki lider bir anlaşmaya vardılarsa da bunu gizli olarak yaptılar.

Görüşme sonrası gazetecilere açıklama yapan liderler iki NATO müttefiki arasındaki 60 yıllık ilişkiden bahsettiler.

Ancak liderler ABD`nin Suriye ve Irak`taki İD militanlarına saldırı düzenlemek için kullanmak istediği Türkiye`deki İncirlik Üssü konusuna hiç değinmediler. Biden kısaca Türkiye`nin Suriyeli muhalif savaşçıları eğitme ve onlara teçhizat sağlama planlarından bahsetti ancak detay vermedi. İki lider de Türkiye’nin kuzey Suriye`de uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısıyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Biden, Erdoğan ile Irak ve Suriye konularında oldukça detaylı şekilde görüştüklerini ve ABD-Türkiye ilişkilerinin 'şimdiye kadar hiç olmadığı şekilde güçlü' bir durumda olduğunu ifade etti.

Biden konuyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti: 'Türkiye`ye ihtiyacımız var ve Türkiye`nin de bize ihtiyacı olduğu görüşünde olduğuna inanıyorum.'

Erdoğan ise Biden ile diğer küresel meselelerin yanı sıra Irak ve Suriye konularını görüştüklerini ve benzer müzakerelere devam etmeyi planladıklarını açıkladı.

Erdoğan, 'Görüştüğümüz konuların birçoğunda ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu görme fırsatım olduğunu memnuniyetle bildirmek isterim. Aramızdaki iş birliğini daha da derinleştireceğiz. İki NATO müttefiki olarak birbirimizin savunma ve güvenliğine olan bağlılığımızı görüşmede teyit ettik.' dedi.

Biden yayımladığı bir açıklamada yeni yardım paketinin, ABD`nin Suriye`deki kriz başladığından bu yana yaptığı yardımı 3 milyar dolara çıkardığını belirtti.

Söz konusu yeni yardım paketi Suriye içerisindeki savunmasız insanların, Türkiye`deki Suriyeli mültecilerin ve diğer ülkelerdeki Suriyeli mültecilerin gıda ihtiyaçlarını takviye edecek.

Öte yandan Türkiye`de yaklaşık 300 kişi Biden`ın ziyaretini protesto ederek, İstanbul`un Avrupa yakasında bir gösteri düzenledi.(ABD, AP - 22 Kasım 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —