Biden ziyareti ne anlama geliyor?

Biden ziyareti ne anlama geliyor?

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Türk hükümetiyle kurduğu temasların nasıl sonuçlar getireceği tartışılıyor. “Somut sonuç beklemek doğru olmaz” diyen uzmanlar, Suriye krizinin daha da büyüyeceğine dikkat çekiyor.

ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın Türkiye ziyareti Suriye gibi büyük bir krizin yaşandığı dönemde Türk-Amerikan ilişkilerini nereye taşıyacak? Çoğu zaman karşılıklı yanlış anlaşılmaların kurbanı olan ilişkilerin gerçek bir ‘stratejik ortaklık’ temeline dayandığını söylemek mümkün mü? Bu sorular çerçevesinde Biden’ın Türkiye ziyaretini Deutsche Welle’ye değerlendiren uzmanlar, Türkiye ile Amerika arasında tam bir stratejik ortaklık olmasa da, iki ülkeyi birarada tutan çıkarların ilişkilerin geleceğinde rol oynayacağını söylüyor.

`Farklı öncelikler`

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 4 saat görüşen Joe Biden, iki ülkenin IŞİD’le mücadelede kararlılıkla ilerleyeceğini dile getirdi. Erdoğan da işbirliğinin önemine değindi ancak her iki isim de işbirliğinin ayrıntılarına girmedi. Öte yandan, Joe Biden ile Erdoğan’ın basın mensuplarının sorularını yanıtlamaması da dikkat çekiciydi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Amerika Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Yegin, Biden’ın Türkiye ziyareti sonrasında en çok sorulan soru olan “İki ülke Suriye konusunda aynı mı düşünüyor?” sorusunu yanıtlarken, aslında en başından beri iki ülke arasında Suriye konusunda görüş ayrılığı olmadığını sadece önceliklerin farklı olduğunu söylüyor. Yegin, “Esad’ın gitmesi Türkiye için birinci gündem maddesi ama Amerika’nın birinci gündem maddesi de IŞİD’in bitmesi. Türkiye de, IŞİD’in bitmesi noktasında Amerika’nın önceliğine sahip değil. Böylesi küçük bir farklılık yüzünden iki ülkenin Suriye politikasında ortak olup olmadığı tartışıldı durdu” diyor.

Peki, iki ülke Suriye konusunda aynı çizgiye gelebilirler mi? Yegin, “şimdilik zor” derken, Rusya’nın desteği sürdükçe Esad’ın ayakta kalacağını düşünüyor, Esad’ın bir diğer ittifakı olan İran’ın da Türkiye’ye yakınlaşmasının zor olacağını söylüyor. Irak gibi bir deneyimi olan Amerika’nın da Esad’a karşı bir harekat için temkinli duracağını belirten Yegin, Suriye konusunda Türkiye ile Amerika’nın önümüzdeki dönem Suriyeli muhaliflerin eğitim ve peşmergelerin muhaliflere destek çıkması konularıyla daha çok meşgul olacağını anlatıyor. Yegin’in “Amerika ile Türkiye, Suriye konusunda sahada ancak uzun vadede benzeşebilirler. Sahada dinamikler sürekli değişiyor” sözleri dikkat çekiyor.

Yegin, “Türk-Amerikan ilişkilerinde bugün bir gerileme yaşanıyor ama bu ilişkilerin ulaştığı bir denge de var. Bu dengeyi aşağıya çekmek her iki ülkenin de çıkarına değil. Bu yüzden, iki ülke de bu ilişkileri korumaya çalışacaktır. Biden’ın ziyaretinin ilişkileri ancak bu noktaya götürebileceğini söyleyebiliriz” diyor. Yegin, Doğu Akdeniz’de işbirliği isteyen, Kıbrıs’ta müzakare masasını çözüm için adres gösteren, Rusya’ya karşı bölgesel işbirliğinin önemini vurgulayan Biden’ın ziyaretinden şimdilik ‘somut bir şey’ beklenemeyeceğine de vurgu yapıyor ve “Karşılıklı iyi niyet beyanlarının taraflara ne getireceğini zamana bırakıyoruz” demekle yetiniyor.

`Ortak nokta yok`

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Hüseyin Bağcı ise Suriye konusunda tarafların aslında hiç anlaşamadığını söylüyor ve krizin daha da büyüyeceğine işaret ediyor. “Biden’ın ve Erdoğan’ın kısa açıklamalarından da anlıyoruz ki, Suriye konusunda ortak nokta yok. IŞİD’le birlikte mücadele edileceği söyleniyor ama mücadelenin nasıl olacağı açık uçlu. Somut anlaşma olmazsa kriz büyür” diyen Bağcı, Amerika’nın önümüzdeki dönemde Türkiye konusunda daha çok Suriye krizini değil çözüm sürecini takip edeceğini dile getiriyor.

Bağcı, “Kürtlerin yeni siyasi odak noktası Washington’dır. Kürter, Amerika’nın İsrail’den sonra en çok desteklediği grup olmuştur. Biden, bölgede Kürtleri öne çıkaracak gelişmeler için Türkiye ile işbirliği yapacaktır” diyor. Biden’ın ziyareti sonrası çözüm sürecinde yeni gelişmeler olabileceğini söyleyen Bağcı, Türkiye’nin bu noktada ‘acil ve stratejik kararlar alması’ gerektiğine dikkat çekiyor.

Biden’ın ziyareti sonrası Türkiye-İsrail ilişkilerinin de yakından izleneceğini anlatan Bağcı, “İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yaptığı saldırının Türkiye’ye yapıldığı tezi doğru ise Amerika ile Türkiye’nin iki NATO üyesi ve stratejik ortak olarak İsrail’e karşı ortak tavır almaları gerekir ki, Amerika’nın böyle bir tavır alamayacağı açıktır. Bakalım Türkiye, ne yapacaktır?” diye de soruyor. Hem Amerika’nın hem de Türkiye’nin seçim atmosferine girdiğine de dikkat çeken Bağcı, “Tarafların yaptığı açıklamalar son derece politik. Ortadaki somut krizlere nasıl çözüm üretileceği belli değil. Bu noktada, Biden ziyaretinden çok da somut gelişmeler beklemek anlamsız görünüyor” değerlendirmesinde bulunuyor.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yükleniyor