Bilim insanları Maya medeniyetinin sırrını çözmeye yaklaştı
Guatemala´daki antik Seibal kentinde yapılan kazılar, Maya medeniyetini yok eden nedenler arasında sert iklim değişikliklerinin yanı sıra, kent devletler arasında yaşanan savaşların olduğuna ilişkin ipuçları verdi.
PNAS dergisinde yayınlanan habere göre, Arizona Üniversitesi´nden Takeşi Inomata, Maya medeniyetinin bir anda değil dalgalar şeklinde yok olduğunu belirterek, 'Bu dalgalar önce küçüktü ve savaşlar ile siyasi istikrarsızlıklarla ilgiliydi, ardından büyük Maya yerleşimlerinin terk edilmesine yol açan toplam çöküş yaşandı. Bu yerleşimler sonra tekrar insanlarla dolup tekrar yok oluyordu' dedi.
Bugüne kadar Maya medeniyetinin kuraklık yüzünden yok olduğu düşünülüyordu. Inomata ve meslektaşları, Maya medeniyetinin en büyük kentlerinden biri olan ve 10 yıldır kazıntıların yapıldığı Seibal´de toplanan verileri inceleyerek yeni bir olası nedeni daha buldu.
Bilim insanlarının anlattıklarına göre Seibal´deki kazıntılar, Maya Medeniyetinin bir değil iki çöküş yaşadığını gösteriyor. Çöküşlerden biri, medeniyet tam yok olmadan 600-700 yıl önce yaşandı. Arkeologlar iki ‘kıyameti´ karşılaştırarak nedenlerinin aynı olup olmadığını anlamaya çalıştı.
Bilim insanları yanıt bulmak için, bu iki olay öncesi Seibal nüfusunun zamanla nasıl değiştiğini, farklı dönemlerdeki bina sayısı hesaplayarak simüle etmeye çalıştı. Bunun için tarihleri birkaç yıl hatayla bulma fırsatını veren yeni radyokarbon teknikler kullanıldı.
AŞAMALI OLARAK YOK OLMUŞ
Farklı noktalarında yapılan 154 ölçüm sonucu kentin, tarihçilerin bugüne kadar anlattığından farklı şekilde medeniyet merkezi olmaktan çıktığı ortaya çıktı. Seibal ve diğer Maya kentlerinin, iklim teorilerinin savunucularının düşündüğü gibi yavaş yavaş veya birden değil, aşamalı olarak yok olduğu tespit edildi.
Radyokarbon analize göre, Seibal´in ilk yok oluşundan yaklaşık 130 yıl önce kent siyasi istikrarsızlık dönemine girdi. Bu döneme bir dizi savaş, saldırı ve nüfus sayısındaki ani düşüşler eşlik etti.
Daha genç tabakalarda yapılan kazıntılar, uzun bir süre her bir gerileme dönemini kısa bir canlanma döneminin takip ettiğini ama milattan sonra yaklaşık 300 yılında Seibal´in tamamen terk edildiğini gösteriyor. İlginç olan şu ki, 600´lü yılların sonlarında kent tekrar insanlarla doldu. Aguateka ve Dos-Pilas kentleriyle savaştan sonra 735´te gerileme dönemi başladı. Bu iki kent 50 yıl sonra Tikal tarafından mağlup edildikten sonra Seibal tekrar canlanmaya başladı. Kent, 889 yılında başlayan savaşlar sonucu 930´te tamamen yok oldu.
Bilim insanlarına göre, tüm bu refah ve gerileme dönemleri başta politikayla ilgiliydi. Ama tüm bu siyasi olayların temelinde, Maya hükümdarlarını su ve tarıma elverişli toprak arayışı içinde ‘yaşam alanını genişletmeye´ zorlayan kuraklığın yattığı ihtimali var.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
